Afbeelding
Foto: Gebruiker

Riessen in 'n Kiekerd promoot klassieke muziek en Rijssen

RIJSSEN – De historische film Riessen in 'n Kiekerd die zaterdagmiddag en - avond wordt vertoond in de grote zaal van het Parkgebouw geeft een mooi beeld van de stad Rijssen in de laatste honderd jaar.

Enthousiaste musici onder leiding van celliste Anne Knappstein, het Parkgebouw en de vrijwilligers van het Rijssens Museum zetten iets moois neer. Aanleiding is het feit dat het Parkgebouw dit jaar 100 jaar als theater en activiteitencentrum heeft gefungeerd. Er zijn nog altijd kaarten beschikbaar via de website van het Parkgebouw of aan de balie tijdens de openingsuren.

Celliste Anne Knappstein deed al eerder ervaring op met een dergelijk project. an het Parkgebouw hadden vorig jaar al samen met celliste Anne Knappstein van het Orkest van het Oosten een geweldig project Met Uw Orkest in de bedrijfshal van Ter Steege op het industrieterrein. Ze heeft ook al eens opgetreden met een workshop in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum en Anne stelde deze keer voor om een historische film over het Parkgebouw en Rijssen te maken met livemuziek eronder door een drietal musici van het Orkest van het Oosten, waaronder zij zelf."

Het Rijssens Museum organiseert zelf al enkele jaren met veel succes beeldpresentatieavonden. "Dus onze vrijwilligers van de werkgroep beeldpresentaties, André van den Houten en Jan van de Maat, zagen wel kansen om iets voor elkaar te betekenen, evenals Gerrit ten Wolthuis die zijn enorme Rijssen-archief weer heeft aangesproken," zegt Dannenberg. "Bovendien waren we nét op dat moment in contact gekomen met Johan Koster en Johan Kettelarij die supergoed zijn met fototoestel en filmcamera. Deze heren filmen ook altijd de gehandicaptentruckrit en hebben een nagenoeg professioneel team om zich heen, compleet met een zeer bedrijven dronepiloot, Michiel Eertink. Nou ja, zij zegden hun volle medewerking toe en dat heeft werkelijk een prachtig resultaat opgeleverd: mooie beelden met toepasselijke, levende muziek eronder. We gaan het zaterdag bewonderen," aldus Dannenberg.

Op de website Erfgoed Rijssen-Holten hebben de musea van Rijssen en Holten al ontstellend veel beeldmateriaal bij elkaar gebracht. "Mensen kunnen daar zelf uren op doorbrengen," zegt Dannenberg, "maar blijkbaar blijft er toch altijd behoefte om in gezelschap van vrienden en bekenden lekker een avondje te kijken naar herkenbare beelden. Dát is ook wat er zaterdag gaat gebeuren. Het is ook tamelijk uniek wat er gaat gebeuren, want er staan slechts twee voorstellingen op stapel: zaterdag 14 december 's middags om 14.30 en 's avonds om 20.00 uur." Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar te bestellen via de website van het Parkgebouw of tijdens de openingsuren aan de kassa.

Het mooie aan deze film is dat nieuwe en oude technieken elkaar aanvullen. "Je ziet beelden van nu, die vloeiend overlopen in historische situaties. Er is ontzettend veel tijd en energie in gestoken, maar het resultaat mag er echt zijn," aldus Dannenberg