Afbeelding
Foto:

Bijzondere historie van Rijssen: De jute-industrie 1885 tot 1907

RIJSSEN - Hoewel het vanaf het jaar 1885 wat beter gaat met de jute-industrie door de lage grondstofprijzen, is de vraag naar jute-artikelen niet levendig.

De Europese jutefabrikanten moeten opboksen tegen de inferieur geachte producten uit Brits-Indiƫ. De fabrikanten zijn gedwongen zich meer op fijnere weefsels, fancy-goods, toe te leggen. Ter Horst & Co is de enige jutespinnerij in Nederland met ruim vijfduizend spillen.

Goud
In het jaar 1898 neemt Ter Horst & Co deel aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. De inzending wordt met goud bekroond. In dit jaar zijn er vooral klachten over de prijzen en de kwaliteit van de ruwe jute die als grondstof wordt gebruikt. Over het algemeen is de kwaliteit van de jute slecht doordat ze te nat is en te frauduleus wordt ingepakt. De handel met de VS ligt stil door de oorlog met Spanje om Cuba en de Filippijnen. In de Rijssense jutefabrieken hebben op dat moment elfhonderd arbeiders geregeld werk. Er wordt zowel voor het binnen- als voor het buitenland gefabriceerd. Alhoewel de problemen in de jute-industrie van dezelfde aard zijn als van de vorige jaren, gaat de productie in Rijssen gewoon door. Ter Horst & Co slaagt er nog steeds in om hun productie te verhogen.

Uitbreiding
In het jaar 1904 wordt begonnen met de uitbreiding en verbouwing van de fabriek aan de Boomkamp, die in het jaar 1905 gereed komt. Er komt een nieuwe stoommachine van 750 pk. Het aantal spillen in de fabriek wordt uitgebreid tot 4.644 en het aantal weefgetouwen tot 310. In beide fabrieken staan nu 7.400 spillen en 310 weefgetouwen. De nieuwe fabriek heeft tijdens de verbouwing niet lang hoeven te stoppen. De garenproductie bedraagt in het jaar 1905 ruim vijf miljoen kilo. Het kolenverbruik is vierhonderd ton. Naast het ziekenfonds en een fabrieksschool is aan de firma Ter Horst & Co nu ook een pensioenfonds, een ondersteuningsfonds, een naaischool en een muziekvereniging verbonden. Een zeer goed jaar voor de jute-industrie is het jaar 1906. De firma heeft het nadeel echter dat door de stakingsgeruchten die in augustus opduiken, veel klanten aarzelen hun order te plaatsen. Ook het jaar 1907 is zeer gunstig voor de industrie. Intussen is de staking uitgebroken en is de firma Ter Horst & Co van mededingen uitgesloten.

Dick Tukkers