Afbeelding
Foto: Jan Joost

Volle bak bij film Riessen in 'n Kiekerd en klassieke muziek

RIJSSEN - De film Riessen in 'n Kiekerd zonder gesproken tekst maar met klassieke muziek in de grote zaal van het Parkgebouw was zaterdag twee maal een groot succes.

Opnieuw een gouden greep van celliste Anne Knappstein: de combinatie van toegankelijke klassieke muziek en wondermooie filmbeelden landde uitstekend bij de twee volle zalen op zaterdagmiddag en zaterdagavond. In feite bood het programma van twee keer drie kwartier muziek en beelden voor elk wat wils. Wie de beelden van vroeger herkende, kon volop zwelgen in het Rijssen van toen. Wie geen belang bij het beeldmateriaal had, kon volop genieten van een grote hoeveelheid professioneel uitgevoerde klassieke muziek.

Anne Knappstein wil met haar Stichting Klassiek voor Iedereen klassieke muziek dichter bij het grote publiek brengen. Vorig jaar deed zij dat Met Uw Orkest en het team van het Parkgebouw in de grote expeditiehal van Ter Steege Collection op het Rijssense industrieterrein. Deze keer was een toegankelijk klassiek programma met historische beelden van de stad Rijssen en het 100-jarige Parkgebouw. Pianiste Inge Lulofs, violist Robert Windak en Anne Knappstein troffen de zaal al direct in het hart met een klassieke bewerking van het aloude Rijssense volkslied Tusken heed en bos en akker.

Boodschap
De filmmakers van het Rijssens Museum hadden ook een boodschap: het Parkgebouw in het Volkspark is er voor iedereen én wat is er in de loop der jaren veel moois verdwenen. Dat die boodschap overkwam was duidelijk te merken aan gedruis dat uit de zaal opsteeg bij het zien van gevoelige taferelen als de kruising Molendijk-Wierdensestraat met de molen van Slaghekke nog in volle glorie en de achter elkaar geplaatste glorieuze fabrikantenvilla's die gesloopt zijn.

Omarmen
Op twee momenten vertelde Anne Knappstein, in een korte dialoog met Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, over de totstandkoming van haar project. Het publiek liet zich na afloop van het kijk- en luisterspektakel niet onbetuigd: Knappstein en haar musici werden met een lange staande ovatie in de armen gesloten.