Afbeelding
Foto:

VER brengt stijlvol Festival of Lessons

RIJSSEN - Inmiddels is de jaarlijkse traditie van een Festival of Lessons and Carols tijdens Advent niet meer uit Rijssen weg te denken en zaterdagavond bewees VER opnieuw dat ze de finesses van zo'n Festival tot in de puntjes beheerst.

Dirigent Jan-Geert Heuvelman leidde de zangers met precisie door de Carols en de muziekkeuze bleek een trefzeker geheel. Het liturgische karakter van het Festival is eenvoudig maar van grote schoonheid; het nodigt vanaf het begin uit tot deelname. Dat maakt het anders dan andere kerstconcerten. De negen Bijbellezingen werden afgewisseld met een of twee Christmas Carols, die een reflectie vormen op het voorgelezen gedeelte. Bij een aantal Carols zingen de aanwezigen ook mee. Het kwartet koperblazers was een welkome aanvulling op de gemeentezang maar bleek nogal eens te sterk voor het koor zelf.
Het Vocaal Ensemble treedt graag buiten de geijkte paden en vond zaterdagavond een goede balans tussen bekende kerstklassiekers en onbekende en nieuw gecomponeerde composities. Zo stond het prachtige Ne Timeas Maria van de zestiende-eeuwse componist Thomas Luis de Victoria ook op het programma. De subtiele polyfone lijnen in het stuk gingen helaas vaak verloren in het kopergeweld. Van de zestiende eeuw schakelde VER moeiteloos naar de hedendaagse componist Ola Gjeilo die met bijzondere klankkleuren muzikale achtergronden boetseert waarop de melodie een heel eigen bewerking ondergaat en die door verschillende stemmen gezongen wordt. De klassieker We Three Kings werd door drie koorsolisten en koor uitstekend en overtuigend uitgevoerd.

Van stadsorganist Dick Sanderman ging een nieuwe Christmas Carol in première getiteld Joyful Mystery. Met dit fraaie stuk wist Sanderman, als organist van de avond, letterlijk en figuurlijk de juiste toon te slaan. De feestvreugde over de menswording van Christus spatte er van af. Ook dit past naadloos in de traditie; Al eerder schreef Sanderman een Carol speciaal voor het Vocaal Ensemble en het is uitzien naar nieuw stuk van zijn hand voor volgend jaar. Daarmee lijkt VER op het beroemde Kings College in Cambridge dat ook elk jaar een nieuwe compositie zingt van een Engelse componist. En wat ze in Cambridge kunnen, dat lukt ook in Rijssen, zo blijkt.