Afbeelding
Foto:

Noabershof op 'n Esch, het mooiste hofje van Rijssen!

RIJSSEN - Na een jaar van plannen maken en overleg met de gemeente worden de plannen voor de eerste Noabershof in Rijssen concreet. Op een perceel achter kerkelijk centrum Sion, waar vroeger peuterspeelzaal Pinkeltje stond, worden 12 woningen en een gezamenlijke sociale ruimte gebouwd.

De toekomstige bewoners hebben een vereniging opgericht, die samen de plannen maken voor het bouwen van dit hofje. "Heel toepasselijk kozen we samen voor de naam Noabershof op 'n Esch", zegt Wilma Vosgezang, met haar man Derk één van de toekomstige bewoners. De samenstelling van de groep is heel divers en varieert van een gezin met kleine kinderen tot een ouder echtpaar van in de tachtig. "Juist deze diversiteit maakt het zo aantrekkelijk" zegt Wilma Vosgezang. "Ook voor jongeren biedt het veel voordelen om goede noabers te hebben", vult haar toekomstige buurvrouw Jantina Valkhof aan. "Al was het alleen maar omdat er in geval van nood altijd wel een buurman of buurvrouw aanwezig is om de kinderen op te vangen."

Eigen leven
Belangrijk voor de Noabershof is de privacy. Ieder heeft zijn eigen woning en zijn eigen leven. Maar minstens net zo belangrijk is het noaberschap. Bewoners willen iets voor elkaar betekenen, elkaar helpen waar nodig, maar vooral ook zorgen voor gezelligheid. "Naar elkaar omzien betekent natuurlijk geen zorgplicht "zegt Wilma. "Daarvoor zijn andere professionele instanties als de thuiszorg." De plannen voor de bouw van een Noabershof zijn binnen de gemeente goed ontvangen. De commissie Grondgebied gaf onlangs een positief advies en op dit moment wordt de wijziging van het bestemmingsplan voorbereid. "Volgend jaar gaat de schop in de grond", zegt Wilma Vosgezang. Door omstandigheden is er nog één woning beschikbaar. Wie daarvoor belangstelling heeft of meer wil weten over dit initiatief kan contact opnemen met Pieter Veldman, voorzitter van de vereniging Noabershof op 'n Esch. Bel 06-28 12 26 10 of mail naar voorzitter@noabershofopnesch.nl