Afbeelding
Foto:

Vogel van de week: Krunne

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in het Rijssens genoemde 'krunne'. In het Nederlands wordt deze vogel kraanvogel genoemd. Na lange afwezigheid zijn de kraanvogels sinds het jaar 2001 weer broedvogel in Nederland, voor het eerst in Fochteloerveen op de grens van Friesland en Drente.

De kraanvogel is een sierlijk dier. Een beetje grauw en grijs, maar wel een elegante verschijning. Volwassen dieren hebben een mooi getekende kop met zwart, wit en rood. En de staart is versierd met mooie pluimen. Het leukst zijn de vogels in de paartijd, wanneer ze dansen en springen om elkaar het hof te maken. In de vlucht herken je de vogel aan de grijze kleur, de zwarte vleugelpunten, de langgerekte nek en de gestrekte poten. Ook zijn de kraanvogels herkenbaar aan hun roep, het getrompetter is onmiskenbaar en erg zwijgzaam zijn deze vogels niet. In het najaar, omstreeks november, vliegen de vogels naar hun overwinteringsgebieden in Spanje. Ze slapen het liefst staand in ondiep water, wat hen zodoende goed beschermt tegen vijanden. De trekkende vogels kunnen nu overal gezien worden.

Broedseizoen
Hun broedgebied bestaat uit uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. Het voedsel van de kraanvogels is voornamelijk plantaardig materiaal, maar soms ook insecten, vliegen, kevers, rupsen en dergelijke. De kraanvogel broedt vanaf april in een nest op de grond. Daar heeft hij één legsel per jaar, met twee eieren, waarbij de broedtijd 30 dagen bedraagt. De jonge kraanvogels verlaten meteen het nest en kunnen na negen weken al korte stukjes vliegen.

Dick Tukkers