Afbeelding
Foto:

Diamanten huwelijk Gerrit Wermink en Lien Wermink-Schutte

RIJSSEN - Op woensdag 11 december mocht het echtpaar Gerrit Wermink (87), geboren in Hulsen en Carolien Wermink-Schutte (82), geboren in Marle gedenken dat ze zestig jaar getrouwd waren. Zij wonen sinds januari 2016 in een leuk ingericht appartement in woonzorgcentrum Maranatha te Rijssen en hebben daarvoor ook nog enkele jaren in de Kroonnweide gewoond.

Het diamanten bruidspaar ontmoette elkaar voor het eerst toen de kameraad van Gerrit, die verkering had met de zus van Lien, vroeg of hij op een Pinkstermaandag mee ging een eind fietsen. Lien ging ook mee en het zou gezelliger zijn om dit met z'n vieren te gaan doen. "Zij wilde zo graag dat ik meeging", zegt Gerrit, waarop Lien in lachen uitbarst. "Volgens mij was het andersom hoor."
Dat het gezamenlijke fietstochtje tot een nu al 60-jarige verbintenis zou leiden, hadden ze toen op die Pinksterdag niet kunnen denken. Maar na de eerste ontmoeting zagen ze elkaar vaker en na twee jaar verkering gaven ze elkaar in 1959 het jawoord en gingen tijdelijk inwonen bij de ouders van Gerrit in Hulsen. Niet lang daarna werd naast de boerderij een eigen huis gebouwd, waar twee zonen werden geboren. Inmiddels hebben Gerrit en Lien vier kleinkinderen waar ze dol op zijn. Sinds 1957 kerken ze in de Vrije Oud Gereformeerde Gemeente Bevervoorde in Rijssen. Door toenemende lichamelijke klachten van Gerrit (longziekte die inmiddels ook zijn ribben hebben aangetast) gaan ze niet meer, maar luisteren ze via de scanner naar de kerkdiensten. Gerrit heeft de eerste jaren van zijn huwelijk gewerkt in de wasserij van het sanatorium in Hellendoorn. Daarna was hij tot aan zijn pensionering vrachtwagenchauffeur bij de Grondmij, van Gelderen, de OaleBleeke en Siers. Ook heeft hij jarenlang gespeeld in de band van de OaleBleeke in Nijverdal. Eerst op mondharmonica en later als accordeonist.
Ook Lien heeft gewerkt voor de OaleBleeke. Zij was huishoudster bij directeur Stork. Vaak maakte ze de jachtdiners klaar als de heer Stork samen met jagers uit Belgiƫ en Frankrijk op jacht ging. Daarna werkte ze tot de geboorte van hun eerste zoon als gezinsverzorgster. Lien heeft heel veel gehandwerkt zegt ze en lezen doet ze ook erg graag. Momenteel maakt ze drie dagen in de week gebruik van "dagbesteding de Korenbloem" in Maranatha waar ze graag naar toe gaat.
Dat Gerrit ontzettend muzikaal is ondervond uw fotograaf. Hij kreeg unieke vertolkingen te horen van 'Vaste Rots van mijn behoud', zowel op orgel, mondharmonica en accordeon. Vol passie zat hij te spelen, op het orgelbankje, met achter zich de foto waar hij als 20-jarige op staat met zijn accordeon, alsof de tijd had stilgestaan. Burgemeester Hofland bracht op deze dag de felicitaties over aan het diamanten echtpaar, namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten.
Dick Tukkers
Foto: Arjan Baan