Afbeelding
Foto: Gerbert Voortman

Midwinterhoorns en beiaard zaterdag in Rijssense stadshart

RIJSSEN - Beiaardier Jan-Geert Heuvelman verzorgt zaterdagmiddag een concert samen met de Riessense Mirreweenterhoornbloazers in het centrum.

Heuvelman op het carillon en de midwinterhoornisten treden op tussen 15.30 en 16.30 uur. Vanaf meerdere locaties rond en op de Schildkerktoren zal 'n oaln roop te horen zijn. De midwinterhoornisten wisselen hun spel af met de beiaardier die kerstliederen ten gehore zal brengen.

Traditioneel blazen de midwinterhoornisten beurtelings op hun instrument dat een aantal natuurtonen kan voortbrengen. Van oorsprong was de midwinterhoorn een signaalinstrument dat op het platteland gebruikt werd om alarm te slaan of anderszins te communiceren met de buren die in het telefoonloze tijdperk vaak een flink eind verderop woonden.

Met de kerstening van ons land werd de midwinterhoorn langzaam maar zeker opgenomen in de christelijke eindejaarstradities. De hoorn kondigt nu de geboorte van Christus aan en mag alleen buiten klinken vanaf de eerste adventszondag tot en met Driekoningen.

De Riessens Mirreweenterhoorbloazers staan onder leiding van voorman Roelf Wolterink en zijn alweer enkele weken actief op allerlei evenementen. De melodie van een oaln roop is aan zekere regels gebonden. 'n Oaln roop gaat meestal van laag naar hoog en weer terug. De ongeschreven regel is dat de midwinterhoornisten zich daar bijna altijd aan houden. Ervaren blazers kunnen wel zes tot acht natuurtonen laten klinken.