Afbeelding
Foto:

Eindejaarsinterview met burgemeester Hofland

RIJSSEN – De Nederlandse gemeenten hadden het financieel moeilijk in 2019. "Wij vinden dat het Rijk ons tekort doet," zegt burgemeester Arco Hofland.

Hij kan het weten, want naast het burgemeesterschap van Rijssen-Holten is hij hoofdbestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat is de club die de belangen van alle Nederlandse gemeenten behartigt.

Volgens Hofland gedraagt het Rijk zich als een boekhouder. "Ze zouden zich meer betrokken moeten voelen bij de samenleving en dan kom je vanzelf tot andere keuzes dan wanneer je alleen maar kijkt naar cijfers en getallen. We moeten de zaken goed tegen het licht houden en dan hoop ik dat er in 2020 echt meer geld beschikbaar komt vanuit Den Haag. Goed op de uitgaven letten is geen slechte zaak, juist nu de BV Nederland overschotten heeft die je kunt aanwenden. Doe dat dan ook."

Ook in Rijssen-Holten moest bezuinigd worden. "De gemeenteraad heeft als diepgewortelde wens om geen lastenverzwaring voor zijn inwoners te veroorzaken. Vandaar ook dat er best flinke maatregelen zijn genomen om kostengroei in de zorg en het sociale domein af te remmen. We zijn nu bezig met de uitvoering en we letten scherp op dat mensen die echt steun nodig hebben dat ook krijgen. Als we doorschieten op bepaalde terreinen, moeten we ook durven heroverwegen. De zwaksten in de samenleving mogen niet de dupe worden."

De overheid is er voor de burgers. Vandaar ook dat de gemeente probeert de dienstverlening aan haar inwoners op een hoog peil te houden. "We richten ons niet zo zeer op kostenverlaging, maar voor je paspoort en rijbewijs kun je al vanaf 8 uur 's morgens op het gemeentehuis terecht en in Holten ook op zaterdagmorgen. De gemeentewerven gaan op zaterdag langer open. Daar is vraag naar en als het kan, doen we dat. We zeggen niet altijd: u vraagt en wij draaien. Een overheid moet ook grenzen stellen. We wegen ook altijd het algemeen belang af tegen de persoonlijke belangen. Die taak hebben onze raadsleden ook als ze iedere maand hun vergaderingen hebben. We hebben hier altijd wel de goede gewoonte om in betere tijden een buffer te vormen voor slechtere tijden en dat geeft in slechtere tijden wat meer mogelijkheden. Ook omdat het besef er is dat het niet ons eigen geld is, maar gemeenschapsgeld waarmee we zo goed mogelijk moeten omgaan. En dat is topsport! Voor het college maar ook voor onze medewerkers."

Lees verder op pagina 5