Afbeelding
Foto:

Vogel van de week: Wipstatjen

RIJSSEN - De laatste vogel in onze serie ‘de vogel van de week’ is de in het Rijssens genoemde vogel ‘wipstatjen’ en in het Nederlands noemt men deze vogel staartmees.

De staartmees is een zeer sociale vogel. Vooral buiten het broedseizoen leven deze geliefde bolletjes-met-staart-vogels in kleine groepen. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Blijft een lid van de groep ergens hangen, dan wordt er gewacht op de achterblijver.

De vogels hebben lichte onderdelen en een witte kop met brede zwarte zijkruisstrepen die samen komen op de donkere rug. De staartmees heeft een opvallend donkere maar vooral lange staart, die zelfs langer is dan het lijf van de vogel. De aanzet van de vleugels is roodbruin van kleur. Het geluid van de vogel: hij geeft hoge, korte en tsjirpende geluiden. Staartmezen komen vrij algemeen tot broeden in bossen, parken, landgoederen en tuinen. Voorwaarde is de aanwezigheid van voldoende bomen en struiken, waar ze ook hun voedsel verzamelen. Op hun menu staan allerlei kleine insecten, rupsen en in de wintermaanden zaden die zij vinden op de dunne uiteinden van takken. De staartmes broedt van eind maart tot in mei. Hij heeft een leg met 8 tot 12 eieren en de broedduur bedraagt 12 tot 14 dagen. Staartmezen maken een prachtig bolvormig nest van korstmossen, dat wordt gemaakt in dichte struwelen. De jongen staartmezen zitten 18 à 19 dagen op het nest en worden na het uitvliegen nog twee weken gevoerd.

Dank
Bij deze laatste vogel uit de serie ‘vogel van de week’ wil ik een ieder bedanken die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze serie en bovenal onze natuurfotograaf die voor het merendeel de artikelen voorzien heeft van de in deze serie getoonde vogels.
Dick Tukkers