Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

CU en D66 willen veel minder reclamedrukwerk in de bus

RIJSSEN - De politieke partijen willen de pakketten ongeadresseerd drukwerk sterk aan banden leggen.

Dat bleek donderdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar. CU-raadslid Christian Laurens (foto) diende daarvoor een motie in, samen met D66-raadslid Herman Klein Velderman.

Laurens betoogde dat door het invoeren van een ja-ja-sticker het ongeadresseerde reclamedrukwerk sterk af zou nemen. Volgens hem zit er nog altijd te veel papier in de grijze container. "Wij willen een bewustwordingscampagne door het invoeren van de stickers waarmee je kunt aangeven wat je wél en niet in de brievenbus wilt." Volgens Laurens kun je folders online, per mail of app lezen. "En wie nog steeds alles in de bus wil hebben, kan ook dat met een brievenbussticker aangeven."

Herman Klein Velderman (D66) zei een boodschap te willen afgeven van: "Vinden we het normaal dat we altijd allemaal folders krijgen, die we – zoals ik ook doe – ongeopend in de oud papierbak gooien. Iedere bewustwording op scheiding van afval is winst. "

Sander Haase (SGP) vond 90.000 euro voor een bewustwordingscampagne een flink bedrag. "Maar we begrijpen dat het geld kost en we roepen de wethouder op om de campagne toe te spitsen op de grote vervuilers. We steunen de motie van CU en D66." Gemeentebelang stemde verdeeld. Fractievoorzitter Jan Beunk vreesde dat de plaatselijke middenstand zwaar getroffen zou worden door het foldermateriaal terug te dringen. "We doen er alles aan om onze winkelcentra levenskrachtig te houden en dan verbieden we de plaatselijke folders." CDA-fractievoorzitter Dieger ten Berge zei dat mogelijk ook mensen met een smalle beurs getroffen zouden kunnen worden omdat zij de folders doorploegen op zoek naar goedkope producten. PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink sprak daarover het verlossende woord. Volgens hem zou dat vrij gemakkelijk opgelost kunnen worden. "In Holten drukt de Coöp de wekelijkse reclames af in de krant Holten Extra. Daar liggen voor de ondernemers ook mogelijkheden." De motie werd met grote meerderheid aangenomen.