Afbeelding
Foto:

Er zijn zaken die nadreunen

(Vervolg van voorpagina) Terugkijkend op het voorbije jaar zijn het vooral de dodelijke ongevallen die de nodige indruk achterlaten. "Zeker ook als het gaat om jonge mensen die plotseling uit het leven verdwijnen. Als burgemeester probeer je dan op gepaste manier de families bij te staan die dat overkomt. Dat is lang niet altijd gemakkelijk en dat zijn zaken die ook bij jezelf flink na kunnen dreunen."

Bestuurlijk gezien zijn er dingen gebeurd die in het oog sprongen. "Ik vond het heel bijzonder dat het paasvuur in Espelo, ondanks de droogte tóch nog kon doorgaan. In goed overleg met de boakebouwers hebben we kunnen afspreken om niet verder te gaan dan 500 kuub. Ik heb me daar ook voor de rest van Twente sterk voor gemaakt en het is door ons toedoen dat dit min of meer regionaal beleid is geworden voor de toekomst. Het lijken in de ogen van anderen soms onbeduidende zaken, waarbij de burgemeester van Den Haag bij mij thuis is geweest. Zij wilde weten hoe je draagvlak kunt krijgen om de vreugdevuren in Den Haag toch door te kunnen laten gaan. En dan was er nog de brand in sporthal de Stroekeld in Rijssen. Allemaal goed afgelopen, maar voor de scholen, verenigingen en gebruikers was het natuurlijk flink improviseren om alle sporturen elders door te kunnen laten gaan."

Voor een burgemeester valt er ook veel te genieten, zo beleefde ik vooral veel plezier aan de mensen zelf. Ik denk onder meer aan de Edison voor Edwin van Hoevelaak, Hanneke Borkent die succesvol meedeed aan Heel Holland Bakt en Jan Bronnikreef aan Expeditie Robinson. En niet te vergeten de overhandiging in Rijksmuseum van de koninklijke gouden beker die de familie Wessels kocht en de hoge Canadese onderscheiding voor Marc Fraser."

Opzienbarend was de BBTY-campagne die de gemeente voerde om de jongeren te behouden voor Rijssen-Holten. "Een campagne die echt noodzakelijk is. We moeten de jongeren overhalen zich hier te vestigen om een levenskrachtige gemeente te blijven. Daarom hebben we het met de provincie kunnen regelen om te kunnen blijven bouwen voor onze eigen behoefte. Veel jongeren in een gemeenten veroorzaakt dynamiek voor het onderwijs en je bedrijfsleven. Holten groeit nog steeds, maar Rijssen dreigt te stagneren. Dat komt omdat de huisprijs in onze gemeente in vergelijking met omliggende gemeenten hoger is."

Er werd wat lacherig gedaan over Hoflands oproep om als gemeente door te stomen naar 40.000 inwoners. "Ja, het zou er mij om gaan om meer te verdienen. Maar als gemeente hebben we die aanwas gewoon nodig voor de ontwikkeling van onze winkelstraten, verenigingsleven, de kerken en noem maar op. Vandaar ook die Bring Back The Youth-campagne, (#BBTY). Er zijn genoeg leuke banen in onze gemeente en in Twente voor jongeren. Het is echt grote lariekoek dat IT'ers moeten uitwijken naar het westen. Ik ken genoeg bedrijven die zitten te springen om hoogopgeleid personeel. Ik wil het bedrijfsleven ook oproepen: draag dat uit op een goede en moderne manier. Voortman Steel Group doet dat bijvoorbeeld. Die zijn aanwezig bij hogeschool Saxion en de Universiteit Twente. Zorg voor leuke stageplekken. Bind de mensen aan je. Zoek ze op. Bied studenten een contract voor een vrijetijdsbaan op je bedrijf. Dat verdient beter dan in de horeca en je leert ervan voor je beroep! Hoe dan ook: we hebben de jongeren die elders studeren door de campagne beter in beeld gekregen en daar moeten we verder mee aan de slag."

Ook in Twente spreekt Rijssen-Holten een kritisch woordje mee. "Samen met Almelo stonden we in de Regio Twente al langer bekend als het zwarte schaap, gezien de laatste ontwikkelingen zijn we nu met z'n allen zwarte schapen geworden; gelukkig. Er moet ook ruimte zijn voor een inhoudelijke discussie over alle onderwerpen, dat is alleen maar voordelig en die ruimte lijkt er nu te komen. Ik denk dat bestuurlijk gezien de leukste en meest inhoudelijke periode voor Twente nu gaat aanbreken."

Ondanks de commotie aan het eind van het jaar rond het lekken uit een besloten vergadering, kijkt Hofland met een goed gevoel terug. "Fracties mogen zich profileren, dat zijn ze ook aan de kiezers verplicht. We gaan in onze gemeente gelukkig niet van gedoe naar gedoe. Als er dan eens een keer iets gebeurt, valt dat ook meteen op. De keerzijde van alles is dat het dwingt om met elkaar het gesprek aan te gaan over de vraag: hoe willen we met elkaar omgaan. Je kunt ook niet alles hermetisch dichttimmeren, want dan krijg je een enorme vracht regels die de organisatie onwerkbaar maakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal weer de goede kant op gaat. Dat is mijn wens in elk geval ook voor het nieuwe jaar. En bovenal hoop ik dat het alle inwoners in 2020 heel voorspoedig gaat. Voor iedereen veel gezondheid en geluk."