Afbeelding
Foto:

Was de auto goed in de winter

In de winter krijgt de auto het zwaarder te verduren. De auto krijgt te maken met sneeuwresten, zout en andere rommel en chemicaliën op de wegen. Het is daarom ook zeker in de winter belangrijk om de auto goed schoon te maken.

Het lijkt misschien vechten tegen de bierkaai om de auto ook in de winter te wassen, maar toch is het een stukje behoud voor de auto. Na een sneeuwperiode zie je vaak een zwarte laag van zout en vuil die op de lak achterblijft. Pekel en vuil dat blijft zitten kan schade aanrichten aan plekken waar de lak of carrosserie al zwak is. Zeker plekjes waar je moeilijker bij kunt komen kunnen zo zelfs roest oplopen.

Voorzichtig!
Wanneer u de auto ijsvrij maakt is het belangrijk om dit met beleid te doen. Het té rigoureus schoon schrapen van de auto kan immers ook het vuil en zout over de lak schrapen wat zorgt voor krasjes. Het is daarom aan te raden om bij het wassen ook rustig te beginnen met het afspoelen van vuil op de auto, pas daarna doen we het stevigere waswerk. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw water. Als het buiten nog erg koud is of bij nachtvorst is het verstandig om alles goed droog te maken, zeker ook de rubbers rond de deuren. Insmeren met vaseline voorkomt vastvriezen.

Onderkant
De lak krijgt als zichtbaar deel veel aandacht, maar vergeet ook vooral de onderkant van de auto niet. Hier krijgt de auto vaak al wat schade door steenslag - een zwak punt dat vuil en pekel dan weer aan kan vallen. Het loont zeker om de auto in de wasstraat eens van onderen schoon te laten spuiten.

Corrosie
Hoewel fabrikanten veel doen om roestvorming tegen te gaan, is dit roestspook toch nog niet helemaal uitgebannen. Uit onder meer Brits en Zweeds onderzoek blijkt dat sommige auto's toch nog roestgevoelig zijn. Zo scoorden de Ford Fiesta en VW Polo relatief slecht, terwijl Audi's A8, Renault Espace en Mercedes S-Klasse juist heel goed scoren. Regelmatig goed wassen en controle moet voorkomen dat roestvorming een kans krijgt.