Afbeelding
Foto:

Rijssens Holocaustmonument

RIJSSEN - Zaterdagmiddag is het tijdelijke holocoaustmonument in het Volkspark onthuld.

Een deel van de ruim 100.000 stenen die samen het landelijke Holocaustmonument vormen.

Sober
Een sobere maar daardoor des te indrukwekkender ceremonie met zo'n honderd belangstellenden waaronder enkele nabestaanden, burgemeester Arco Hofland en de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

Namen
Scouts lezen plechtig de namen op met de leeftijden van de omgebrachte Joodse inwoners van de gemeente: De Lange, Spanjar, Pagrach… Voorzitter Irma Goossen van de Stichting Stolpersteine-Rijssen voert het woord evenals burgemeester Hofland. Zij roepen de gruwelen in herinnering van een maatschappij waarin het omgaan met mensen op onherstelbare wijze kan ontsporen. Jenny ter Maat leest een gedicht.

Vormen
Na de toespraken krijgen de aanwezigen het verzoek de stenen op te halen en te plaatsen om daarna een plaats te geven op het ronde plateau. Lichtgevende stenen met allerlei vormen als symbool van de slachtoffers: klein, groot, oud en jong. Ondertussen spelen pianist Aron Bouwhuis en fagottiste Gerjanne van der Stouw Song from a secret garden, Jerusalem of Gold en het Israëlisch volkslied. De kou en de vallende schemer doen de rest. Het lichtmonument wordt ook tijdelijk geplaatst in de Dorpsstraat bij de Oudheidkamer Hoolt'n.

Kunstenaar
Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwierp het tijdelijk lichtmonument van 104.000 stenen die herinneren aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het monument is in januari onthuld in 170 gemeenten. Het monument is een eenmalige en tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Stolpersteine
Intussen maakt ook de Stichting Stolpersteine-Rijssen goede vorderingen met de plannen om de komende maanden de eerste Stolpersteine in Rijssen te plaatsen.