Rijssen - De schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen overleggen in de stadshistoriezaal van het Rijssens Museum.
Rijssen - De schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen overleggen in de stadshistoriezaal van het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost

RIJSSEN – De schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen (foto) brengen over enkele weken een boek uit ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijdiing.

De presentatie is gepland op woensdag 4 maart om 16.00 uur in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum. De voorbereidingen voor dit nieuwe boek zijn al vroeg begonnen. Het plan was geen herhalingsboek te maken met zaken die al eens in een boek terecht zijn gekomen. Vanuit het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle werd de suggestie gedaan de nadruk te leggen op de rol van vrouwen en kinderen in oorlogstijd. Heel veel mannen zaten in het leger of waren betrokken bij het verzet. Vaak waren ze niet meer in hun gezinnen aanwezig. Maar de vrouwen en kinderen waren er wel degelijk.

"We dachten toen nog dat het een publicatie van bescheiden omvang zou worden," zegt voorzitter Jan Slofstra. "Vandaar de werktitel 'Bevrijdingsmagazine'. Het zou de omvang van een tijdschrift krijgen, maar het is toch een boek geworden."
Voor het boek put Gerrit ten Wolthuis weer uit zijn enorme archief. Hij heeft een leven lang alles verzameld wat met Rijssen te maken heeft. Veel tekstmateriaal maar ook veel beeldmateriaal dat nog lang niet in alle openbare archieven te zien is. Ten Wolthuis zorgt er ook voor dat de kwaliteit van beeldmateriaal goed is. Historisch Oarfgood Riessen bestaat uit Jan Slofstra, Wim ter Harmsel, Gerrit Kraa, Gerrit ten Wolthuis, Joop Voortman, Karel van der Meer en Gerrit Dannenberg.