Afbeelding
Foto:

Bijzondere historie van Rijssen: bijzondere wederwaardigheden

RIJSSEN - Nadat ik vorige week u verhaalde over de staking en de afloop daarvan bij de firma ter Horst & Co, gebeurden er in die jaren nog meer wederwaardigheden.

Zo vermeldt de historie dat na de verwoesting van de Sint Theunis in Enter men zonder kerk zat en dus noodgedwongen uit moest wijken naar Rijssen. In het jaar 1824 kreeg de parochie van Enter de eerste herder en leraar in de persoon van pastoor Eenhuis. Hij bouwde een nieuwe kerk, ontworpen door het departement van Waterstaat en met subsidie van dezelfde Waterstaat, die in 1924 werd vervangen door de huidige kerk.

Wegen
Behalve de hoofdwegen waren er ook secundaire wegen, zoals van Ommen via de Hellendoornse brug over Notter naar Rijssen. Of van Enter via Binnengait naar Delden. Of van Holten over het Rijssense veer naar Almelo.

Registratie
Tijdens de Franse overheersing van 1795 tot 1813 bleek dat de Fransen hielden van registratie, zo wilden ze weten hoeveel kruiwagens er in elke gemeente werden geproduceerd. Rijssen meldde dat de timmerlieden schatten dat ze er drie in de week konden maken. Duidelijk diende te worden aangegeven hoeveel neringdoenden er waren, welke water en landwegen, waarmee de bevolking zich voedde, welke kleding men droeg en hoeveel wezen er waren om eventueel een huwelijk aan te gaan met soldaten van het Franse leger.

Enter bij Rijssen
Enter werd in het jaar 1811 bij Rijssen gevoegd net als Elsen. De Entersen werd niet naar hun mening gevraagd. Zes Entersen namen zitting in de gemeenteraad van Rijssen; Hendrik van Nes, Hendrik Greve, (Grevink de schoolmeester) Gerhardus Ezendam, Hendrikus Braamhaar, Jannes Geerdink en Gerrit de Wilde. Vier hervormden en twee rooms –katholieken. De begroting van Enter stond er nog niet zo gek voor, terwijl Rijssen bijna armlastig was. Het plaveisel van de wegen was op verschillende plaatsen in een zeer slechte staat. Jarenlang bleef er geharrewar over de verdeling van de kosten. De Wilde klaagde namens Enter over het onderhoud van de gemeentetoren en het uurwerk. Ook de scholen zouden achtergesteld zijn vergeleken met Rijssen. Zo moest Rijssen in het jaar 1817 bedragen begroten voor de brug over de Regge bij Binnengait. In het jaar 1818 werd Enter weer losgekoppeld van Rijssen. Doel van deze herindeling was toen zorgen voor een evenwichtige verhouding tussen stad en platteland. In een volgende editie zien we dat de Schildkerk tot de Reformatie (1517) gewijd was aan de heilige Dionysius en ook de moederkerk was van Enter en Holten.

Dick Tukkers

Afbeelding