Afbeelding
Foto:

Kunstenaar van de week

RIJSSEN - De kunstenaar van deze week is de Rijssenaar Ernst-Jan ten Hove. Vanaf zijn prilste jeugd af was hij al bezig met tekenen en schilderen. Deze hobby is hem van huis uit met de paplepel ingegoten. "Wanneer mijn vader (kunstschilder/tekenaar Henk ten Hove) aan het schilderen was, probeerde ik zijn onderwerpen ook te tekenen en hij was het die mij uiteindelijk aanspoorde om door te gaan met deze hobby", aldus Ernst-Jan.

"De materialen waar ik mee werk zijn acryl, olieverf en pastelkrijt. Onderwerpen die mij vooral inspireren zijn: portretten, stillevens, dieren en oude meesters. Ook probeer ik in te springen op actuele onderwerpen van deze tijd. Zo schilderde ik in het kader van 350 jaar Rembrandt vorig jaar 'De Nachtwacht' en dan pas kom je volgens onze kunstenaar tot de ontdekking hoe ongelofelijk knap Rembrandt kon schilderen, en daar wordt je echt 'klein' onder. Dit jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en voor deze herdenking maakte ik een portret met pastelkrijt van Anne Frank."

Veelzijdig kunstenaar
Naast zijn hobby als kunstschilder, beleeft hij ook veel plezier aan het geven van schildercursussen en tekenlessen thuis. En het verrichten van restauratiewerk zoals het opknappen van oude beelden en teksten aanbrengen op monumentale panden en deze weer in originele staat herstellen, zijn voor hem prachtige uitdagingen.

De grote drive
Ernst-Jan: "Mijn grootste drive is om kunst weer meer onder de aandacht te brengen, want wij hebben in Rijssen ontzettend veel talent. Om dit te promoten werk ik sinds twee jaar samen met marktmeester Johnny Jansen uit Wierden. We organiseren kunstevenementen op straat, zoals in het winkelcentrum De Hoge Wal, ponymarkt in Enter en tijdens Sunte Mart'n in Wierden. Dit slaat heel positief aan zowel bij het publiek als bij de kunstenaars. Zo is er op zaterdag 4 april 2020 in het overdekte winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen een expositie van 25 kunstenaars, die daar dan de kans krijgen om hun werk onder de aandacht te brengen, maar waar u ook kunt genieten van een groot aantal tentoongestelde schilderijen." Alle kunstliefhebbers worden dan ook namens de initiatiefnemers van harte uitgenodigd op deze dag.

Dick Tukkers