Afbeelding
Foto:

Weekmarkten vroeger en nu

RIJSSEN - Rijssen bezat reeds in de middeleeuwen (van het jaar 500 tot het jaar 1500 ) een weekmarkt, want bij het verkrijgen van de stadsrechten in het jaar 1243 mocht Rijssen twee weekmarkten houden.

Op deze weekmarkten regelden de ambachtslieden in de stad alles voor de markt, de plaats, de tijd, wie er op de markt goederen mocht verkopen. Op de markt konden de arbeidslieden spullen ruilen en verkopen. De dorpelingen konden er ook hun inkopen doen. Zij kochten er graan, brandhout, eieren, linnen, wijn en melk van de boeren buiten de stad. De boeren kochten ook spullen op de markt die ze op het platteland niet konden kopen zoals bier, brood, kaarsen en wapens. De meeste spullen werden in grote aantallen verkocht. Graan bijvoorbeeld werd verkocht per schepel, dat staat voor 28 liter. Wijn kon je enkel per anker kopen, wat maar liefs 40 liter betekende. Gelukkig kon je ook een liter wijn kopen. Brandhout werd per centenaar verkocht. Kazen werden er altijd verkocht, maar hoe groot ze ook waren, ze werden altijd gesneden. Indien men in de Middeleeuwen een misdaad had begaan, werd de straf meetal gerekend naar de overtreding of de misdaad zelf. Wanneer bijvoorbeeld een koopman oude wijn verkocht, moest hij de resterende wijn zelf opdrinken. Al wat hij niet opdronk, werd over hem uitgegoten, zodat hij nieuwe kleren moest kopen. Het was in de Middeleeuwen niet toegestaan te handelen op de markt voordat de marktbel was gegaan, deze bel stond meestal op het marktplein en gaf het signaal aan voor de start van de markt.

Het heden
In de loop van de jaren floreerden de Rijsense warenmarkten op maandag als een van de grootste van de regio. Geleidelijk is er door de komst van de verkoop van waren en goederen via internet een kentering ontstaan in het marktbezoek. Gelukkig voor onze gemeente bezitten we nog steeds per week twee goedlopende markten op maandag en zaterdag. Door hetdalend aantal kooplieden, daalden de inkomsten uit marktgelden, maar de kosten voor beheer en reiniging niet. Daarom is de markt sinds enkele jaren verzelfstandigd, dit geldt zowel voor de maandag- als zaterdagmarkt. Door de in het leven geroepen Stichting "Markt van morgen", opgericht door de belangenvertegenwoordigers van de marktkooplieden zelf, is een businessplan gepresenteerd waarin het plan om de markten financieel neutraal te organiseren was aangegeven. De enige gemeentelijke bemoeienis blijft beperkt tot het faciliteren van de openbare betaling van de kosten van stroomvoorzieningen, water en de arbeid voor de wegafsluitingen. Sinds enkele jaren vinden de werkzaamheden op de markten in Rijssen en Holten nu plaats onder verantwoordelijkheid van de stichting en de door haar aangestelde marktmanager. Dus in wezen zijn we weer terug naar de middeleeuwen. Alleen de wijn, het brandhout en de wapens zijn vervangen door eigentijdse moderne goederen en producten. De hedendaagse markt wordt hoofdzakelijk gerund door marktkooplieden met jarenlange ervaring die al deze jaren het contact met hun klanten hebben onderhouden en in het volste vertrouwen met elkaar omgaan. Op de hedendaagse markt is alles zichtbaar, proefbaar en betaalbaar, met een grote mate van kwaliteit en diversiteit. De hedendaagse marktkooplieden staan volledig achter hun producten en adviseren hun klanten graag. De markt in Rijssen is voor vele Rijssenaren nog steeds een ontmoetingsplaats voor jong en oud en dat sinds de middeleeuwen.

Actie
Speciale marktactie maandag 2 maart: Bij inlevering van 3 muntjes bij de viskraam van Wekkink ontvangt u een overheerlijke gerookte makreel gratis!

Dick Tukkers

Afbeelding