De Werkgroep Beeldpresentaties van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij.
De Werkgroep Beeldpresentaties van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. Foto: Jan Joost

Beeldpresentaties over Rijssen en de Bevrijding

RIJSSEN - De Werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum verzorgt maar liefst vijf presentatieavonden over Rijssen en de Bevrijding.

De beeldpresentatieavonden worden gehouden in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum op de maandagavonden 9 maart, 16 maart, de dinsdagavonden 24 maart en 31 maart en maandagavond 6 april. Inloop steeds vanaf 19.00 uur, start beeldpresentatie om 19.30 uur. Entree 5 euro met gratis koffie of thee. Donateurs en museumkaarthouders betalen 3 euro. En wie donateur wordt 3 euro.

Aanmelden
In verband met het beperkt aantal plaatsen, is aanmelden verplicht. Dat kan aan de balie van het museum, telefonisch 0548 514261 of per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van BEVRIJDING én de gewenste datum.

Bewegend beeld
Er is anderhalf uur beeldmateriaal te zien die in twee gedeeltes vertoond wordt met een pauze ertussen. Bewegend beeld en foto's zijn gecombineerd tot een boeiende presentatie. De presentatie borduurt voort op de succesvolle avonden van de museumwerkgroep die bestaat uit Gerhard Baan, Jan van de Maat en André van den Houten. De technische inbreng van Johan Koster en Johan Kettelarij geven meer mogelijkheden wat betreft het vertonen van filmfragmenten en de muzikale ondersteuning.

Tijdsbeeld
Er is veel historisch beeldmateriaal te zien. Volgens Gerhard Baan begint de beeldpresentatie bij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. "Daarna komt de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van 40 en de oorlog zelf. Na de pauze gaan we door met de Joden in Rijssen, de bevrijding en de navolgende bevrijdingsfeesten", aldus Baan. "Zo schetsen we een mooi tijdsbeeld, waaraan ook de jongere generaties iets hebben en waarin ook plaatsgenoten te herkennen zijn."

Tussendoor-commentaar
De presentatie is zodanig gemaakt dat op bepaalde momenten de presentatie kan worden stilgezet en er meer tijd kan worden genomen om personen en situaties wat langer bij stil te staan.
"We houden van interactie met ons publiek," aldus Baan.