Afbeelding
Foto:

Klaar terwijl je wacht

NIJVERDAL - Leon en Lisette Wolters begonnen in november 2018 met hun schoenmakerij aan de Constantijnstraat. Vrijwel geruisloos namen zij de zaak over van de vorige eigenaar. Wat meteen opvalt als je binnenkomt, is hoe jong ze beide nog zijn. Op hun site noemt een klant het 'oud-Hollands vakwerk'. Waarom hebben deze jonge mensen niet voor een hipper beroep gekozen?

"Tja, het liep nou eenmaal zo," vertelt Leon. "Ik zat in de autotechniek, maar haalde totaal geen voldoening uit mijn werk. Alleen maar sleutelen aan auto's en nauwelijks contact met klanten. Dus ging ik op zoek naar iets anders en dit kwam op mijn pad." Terwijl we praten werkt hij verder aan een schoen, waar (na later blijkt) een kapot metalen plaatje uit moet. "De eigenaar van deze schoen kan zelf zo'n nieuw plaatje maken en die zet ik dan weer in de schoen," legt Leon uit. "Het contact met de klanten hier is gewoon heerlijk. Samen naar de beste oplossing zoeken en ze verrassen met het eindresultaat."

Met de aankoop van twee 'oude' machines kunnen ze alle klanten nog beter van dienst zijn. "Deze heet 'the beast'," vertelt Leon trots, terwijl hij naar een antiek uitziende machine wijst. "Die gebruiken we voor het doorstikken van zolen, het aflappen. Veel mannenschoenen hebben zo'n stiksel langs de rand van de zool. Vaak als je die schoenen laat verzolen, wordt er een nieuwe zool onder geplakt, maar niet gestikt. Dan loopt de schoen meestal anders en is de pasvorm niet meer optimaal. Dit is echt de beste machine van de wereld, ooit gemaakt om 700 paar schoenen per dag te maken. Deze (hij wijst naar de andere machine) is specifiek geschikt voor het doorstikken van voetbalschoenen." Hij lacht als hij mijn verbaasde gezicht ziet. "Zodat de zool er niet vanaf valt." Hij laat me een voorbeeld zien. De naald van de machine gaat zonder problemen door de harde plastic zool van de voetbalschoen. "Daar wil je niet met je vinger onder zitten."
Lisette lacht met hem mee. "Hij heeft wel eens een schoen dubbel gestikt," verklapt ze. Zij kwam voor de klas tot de ontdekking dat juf zijn toch niets voor haar was en volgde Leon in het schoenmakersvak. "Sinds ik mijn diploma heb gehaald doen we het echt samen. En ik kan mijn creativiteit kwijt in het maken van leren tassen." Er staan diverse exemplaren in de winkel. "Ik maak ze vooral op bestelling. De klant komt met een idee en ik voer het uit. Heel simpel, of wat aparter."
"We hebben zelfs een geweerhoes gemaakt voor een klant," voegt Leon toe. "De meeste klanten hebben geen idee wat hier allemaal mogelijk is. De meeste reparaties vallen onder de noemer 'klaar terwijl je wacht'. Het is wel belangrijk dat mensen dat weten. Nu brengen ze schoenen niet of later, terwijl ze juist op die wandelvakantie nog mooi van een nieuwe zool hadden kunnen genieten. Je kunt je schoenen hier zo afgeven, bij andere winkels de nodige boodschappen doen en je schoenen weer ophalen.

De liefde voor het vak spat er bij beide vanaf. "Het laten opknappen van je schoenen is zeker de moeite waard," vindt Leon. "Koop je een nieuw paar, breng je oude dan bij ons voor nieuwe zolen. Ik maak ze weer als nieuw en zo heb je twee paar goede schoenen."

Afbeelding