Geplande nieuwbouw in de woonwijk Opbroek Oost

RIJSSEN - Afgelopen week stond het met grote letters in de krant. Er komen zo'n 300-500 woningen in de nieuwbouwwijk Opbroek Oost, nu willen wij, als bewoners van de Elsmaat onze reactie hierop geven.

De gemeente beargumenteert dat nieuwbouw noodzakelijk is, omdat er een woningnood heerst in de gemeente Rijssen-Holten en omdat Opbroek Noord niet doorgaat. Bij navraag bij twee woningbouwverenigingen echter, hebben we vastgesteld dat de wachttijd voor een huurwoning tussen de 1 à 1,5 jaar bedraagt. Ook hebben we vastgesteld dat er een schrijnend tekort is aan appartementen voor senioren en plekken in verzorgingstehuizen in Rijssen.

Wij wonen hier al decennia lang, sommigen zelfs generaties lang in dit prachtige gebied. Het Opbroek is een oeroud kampen- en hoevenlandschap welke een belangrijke culturele en recreatieve functie heeft en rust en ruimte biedt. Het grenst ook aan Landgoed de Oosterhof. Een eeuwenoude havezate en het domein van prachtige roodbont koeien, een levend monument, pleisterplaats voor menig wandelaar en fietser.

Als buurt maken maken wij ons niet alleen zorgen om het aantasten van het landschap, wij zijn ook bezorgd om een aantal bedrijven die gedwongen worden om te stoppen, omdat landbouw en veeteelt niet samen gaan met een nieuwbouwijk.

Ons inziens zijn er veel betere oplossingen dan bouwen in een natuurgebied. Wij hebben bij de gemeente een lijst met alternatieven aangedragen, ondersteund met foto’s van locaties binnen de bebouwde kom die zich eventueel lenen voor nieuwbouw.

Inbreiding!
Enkele suggesties: Een nieuwbouwwijk aan de Banis, het bouwen van een verzorgingstehuis aan de Markeloseweg, het bouwen van een tweede bouwlaag op de Schutse en de Wellehof. Het bevordert zo dat er een groot aantal ouderen 'doorstromen' die op hun beurt weer plek vrijmaken voor de jongere woningzoekende.

Kortom: wij maken ons zorgen om onze geliefde stad Rijssen. De natuur in en om de stad moeten we koesteren, want is die eenmaal weg dan komt het niet meer terug!

Wij roepen onze mede Rijssenaren op om samen met ons te strijden voor het behoud van onze natuurlijke omgeving.
Tenslotte verzoeken wij de gemeente om in te zien hoe waardevol dit gebied is. Er zijn meerdere mogelijkheden, neem deze in overweging!

Alie en Dinant Baan