Rijssen - De historische boerderij van de maatschap Vosman op landgoed De Oosterhof.
Rijssen - De historische boerderij van de maatschap Vosman op landgoed De Oosterhof. Foto: Jan Joost

Woningbouw doodsteek voor landgoedboerderij Vosman

RIJSSEN - De woningbouwplannen van de gemeente in Opbroek-Oost zijn een regelrechte bedreiging voor veehouderij Vosman op landgoed de Oosterhof.

Tijdens de vergadering van de commissie grondgebied voerde Aard Vosman, de vijfde generatie melkveehouders, het woord. Volgens Vosman junior zijn er in het recente verleden grote investeringen gedaan in het bedrijf aan de Oosterhofweg

Ontdaan
"Op basis van toezeggingen van de gemeente dat de eerste 15 jaar geen grote woningbouwplannen zouden plaatsvinden in het Opbroek zijn wij grote financiële verplichtingen aangegaan. We zijn ontdaan en geschrokken dat er nu tóch honderden woningen in Opbroek-Oost gebouwd gaan worden."

Gebakken peren
Vosman legde de vinger bij het voornemen dat varkenshouderij Ter Keurst wordt opgekocht voor 6 miljoen euro, terwijl hij op geen enkele manier bij de woningbouwplannen betrokken is. "Wij zitten met de gebakken peren. Onze bedrijfsvoering wordt zo onmogelijk. We raken gronden kwijt zonder financiële compensatie. En de groene strook die overblijft is onvoldoende."

Hondenpoep
Volgens Vosman zal de strook een hondenuitlaatplek worden. "Hondenpoep in het gras is bijzonder schadelijk voor onze koeien. Daar hebben we nu al veel last van. Net als van blikjes en andere scherpe voorwerpen die daar worden neergegooid en waardoor jaarlijks dieren van ons dood gaan omdat ze zelfs door een dierenarts niet meer te redden zijn."

Verkeersveiligheid
Ook de verkeersveiligheid is een aandachtspunt. "Met veel weggebruikers ontstaan er in drukke tijden, zoals tijdens de oogst, levensgevaarlijke situaties. In korte tijd moet er altijd veel werk verzet worden met grote landbouwmachines, wat veel risico's met zich meebrengt, vooral voor kinderen op de weg."

Opkopen
Vosman deed dan ook de oproep om ook zijn bedrijf op te kopen en te verplaatsen naar elders.