Afbeelding
Foto: Jan Joost

Op de Banis kunnen direct 600 woningen gebouwd worden

RIJSSEN - Op de Banis kunnen 600 woningen worden gebouwd aansluitend aan de wijk Braakmanslanden.

Dat zei Arjan Wessels onlangs tegen de leden van de commissie grondgebied. Wessels is eigenaar van het Banisterrein. In 2017 overleed agrarisch ondernemer Johan Banis en Wessels heeft diens boerderij en de bijbehorende 19 hectare grond aangekocht.

Wessels zei onaangenaam verrast te zijn dat de gemeente zich alleen maar richt op Opbroek-Oost om daar woningbouw te plegen. "Uit woningbouwstudies blijkt dat de Banis de beste papieren heeft." Volgens Wessels zou de nieuwbouw naadloos aansluiten bij de wijk Braakmanslanden wat aan deze wat oudere wijk een geweldige kwaliteitsimpuls zou kunnen geven.

Wessels is er dan ook bijzonder ontevreden over dat de gemeente de Banis op geen enkele manier in de nieuwe plannen heeft betrokken. "De Banis is per direct beschikbaar. Woningzoekende Rijssenaren hebben dan wat te kiezen. Wellicht dat de verwerving van varkenshouderij Ter Keurst voor 6 miljoen euro niet eens nodig is en de overlast voor water, geur en geluid zijn op de Banis niet aan de orde."

Wessels adviseerde de beleidsmakers dan ook de woningbouwplannen voor Opbroek-Oost nog eens kritisch tegen het licht te houden. "Ga met ons in gesprek, heroverweeg uw keus en maak desnoods een combinatie met Opbroek-Oost."

De woningbouwplannen voor Opbroek-Oost hebben de afgelopen weken al het nodige stof doen opwaaien. Aanwonenden legden contact met de gemeente. Zij zijn bezorgd over de aantasting van het woongenot in het landelijke Opbroek. Daarnaast vinden ze dat er vele woningbouwlocaties in de gemeente zijn waar veel woningen gebouwd kunnen worden zodat het volbouwen van Opbroek-Oost vooralsnog niet nodig is.