Rijssen - Kunstkenner Gerard  Ekelenkamp geeft tekst en uitleg over de totstandkoming van kunst.
Rijssen - Kunstkenner Gerard Ekelenkamp geeft tekst en uitleg over de totstandkoming van kunst. Foto: Jan Joost

RIJSSEN - "Kunst maakt mensen blij, maar veel kunstenaars leven onder het bestaansminimum."

Dat zei kunstkenner Gerard Ekelenkamp maandagavond in het Rijssens Museum. De galeriehouder hield een lezing over het thema "Kunst moet echt zijn." De lezing vormde de afsluiting van het project Uitbreiding Van Heelkunstcollectie in Rijssen.

Voorafgaand aan de lezing gaf Gerrit Dannenberg een overzicht van het Van Heel-uitbreidingsproject dat in 2016 startte met gesprekken met directeur Arnoud Odding van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. "Overeengekomen werd dat de mooiste voorwerpen-met-een-verhaal in Rijssen zouden worden geƫxposeerd."

De zaken kwamen in een stroomversnelling doordat de organisatoren van Haringparty De Oosterhof de opbrengsten bestemden voor uitbreiding van de Van de Heelcollectie op het Rijssens Museum. Dannenberg sprak zijn grote waardering uit voor de organisatoren Hans Boemendaal en Guido Meinders en de gulle gevers die de komst van topkunst voor het Rijssens Museum mogelijk hebben gemaakt.

Ekelenkamp stelde in zijn lezing vast dat de gemeente Rijssen-Holten samen met Dalfsen economisch tot de top horen. "Er wordt veel verdiend, dus zou er ook veel kunst gekocht kunnen worden. Dat hangt trouwens niet af van de dikte van je portemonnee, maar als je iets heel graag wilt hebben, dan lukt het op den duur ook."