Rijssen - SGP-fractievoorzitter André Scheppink achter het spreekgestoelte stelt vragen over de Second Love-posters.
Rijssen - SGP-fractievoorzitter André Scheppink achter het spreekgestoelte stelt vragen over de Second Love-posters. Foto: Jan Joost

Second Love-posters slecht voor een gezond gezinsleven

RIJSSEN – De posters die reclame maken voor Second Love zijn in Rijssen-Holten uit de bushokjes verwijderd.

Dat deelde wethouder Jan Aanstoot (Gemeentebelang) donderdagavond mee in de raadsvergadering op vragen van SGP-fractievoorzitter André Scheppink. Scheppink vond het een slechte zaak dat via abriposters opgeroepen wordt om vreemd te gaan als stellen gelukkig getrouwd zijn. “Vreemdgaan is niet de normaalste zaak van de wereld en het verstoren van relaties heeft ingrijpende gevolgen voor de ouders maar ook voor de kinderen.” Scheppink benadrukte het grote belang van het huwelijk, ook voor een gezonde opbouw van de maatschappij. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff sloot zich daarbij aan, evenals CDA-fractievoorzitter Dieger ten Berge.

Wethouder Aanstoot zei dat er minstens tien klachten over de posters waren binnengekomen en dat de gemeente inmiddels al actie heeft ondernomen. “De posters zijn weggehaald en de exploitant heeft ons toegezegd dat ze in onze gemeente niet meer zullen verschijnen. Het contract waarmee we werken biedt voldoende waarborg om een herhaling te voorkomen.”

D66-fractieleider Herman Klein Velderman vond het weghalen van de posters niet goed. “De posters roepen niet óp om aan een tweede relatie te beginnen, maar als je dat wílt, dan kun je daar gebruik van maken. Second Love is soms ook goed voor een relatie als een stel dat zelf graag wil.” Klein Velderman zei te vermoeden dat niet het aantal echtscheidingen binnen de gemeente reden was voor het weghalen van de posters, “maar de echte reden is dat vreemdgaan niet mag binnen het christelijk geloof”. Ook PvdA, Gemeentebelang en VVD waren bezorgd over het verwijderen van de posters. “Waar ligt de grens? Worden de posters van lingerieketen Hunkemöller met bloedmooie vrouwen straks ook verwijderd?," vroeg VVD-raadslid Elsbeth Deijk, "of van de Staatsloterij die gokverslaving in de hand werkt?”

Wethouder Ben Beens (SGP) was blij met verwijderen van de posters. “Gezien alle activiteiten waarmee we in het sociaal domein bezig zijn zoals het aanpakken van de problematiek bij jongeren en de gevolgen van allerlei verstoringen in relaties.”