RIJSSEN - Dr. Jan Poortman heeft de eerste Bevrijdingskroniek gekregen van oud-huisarts Jan Slofstra (rechts).
RIJSSEN - Dr. Jan Poortman heeft de eerste Bevrijdingskroniek gekregen van oud-huisarts Jan Slofstra (rechts). Foto: Jan Joost

RIJSSEN - Dr. Jan Poortman (Jan van Diena van de Koning) nam woensdagmiddag de eerste Bevrijdingskroniek in ontvangst.

Hij kreeg het eerste exemplaar overhandigd door voorzitter Jan Slofstra (rechts op de foto) van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen die het boek samenstelde in het kader van 75 jaar vrijheid. Een groot aantal belangstellenden had zich verzameld in de koffiehoek van het Rijssens Museum. Onder hen veel familieleden of relaties van personen die in het nieuwe Bevrijdingsmagazine voorkomen.

In zijn dankwoord beschreef Poortman, die zelf ook een bijdrage schreef voor het boek, wat de invloed van de Tweede Wereldoorlog op zijn leven is geweest. De vader van Jan Poortman kwam om bij de ramp door de V1 die neerstortte op de huizen van de Huttenwal.

Ingrijpend
Volgens Poortman werden innerlijke gevoelens in vroegere tijden niet breed uitgemeten. "En zeker is dat in Rijssen het geval. Toch zou het beter zijn om ook ingrijpende ervaringen met elkaar te delen. Dat is altijd beter voor de verwerking."

Bevrijdingsmagazine
Het Bevrijdingsmagazine is te koop in de boekhandel en op het Rijssens Museum en kost 10 euro. In het boek zijn nog niet eerder gepubliceerde verhalen over de Tweede Wereldoorlog opgenomen en veel nieuw ontdekt illustratiemateriaal.