BEEKBERGEN - Wethouder Beens uit Rijssen en zijn vrouw leggen een krans bij het monument bij Woeste Hoeve. Uiterst links Roelf Wolterink.
BEEKBERGEN - Wethouder Beens uit Rijssen en zijn vrouw leggen een krans bij het monument bij Woeste Hoeve. Uiterst links Roelf Wolterink. Foto: Jan Joost

Rijssen bij herdenking de Woeste Hoeve

BEEKBERGEN - Loco-burgemeester Ben Beens en zijn vrouw Margriet legden zaterdag een krans bij het monument bij de Woeste Hoeve in Beekbergen.

Aan de herdenking bij het Woeste Hoeve-monument werd deelgenomen met nabestaanden van de Rijssense slachtoffers die daar op 8 maart 1945 zijn doodgeschoten. De executie van 117 Nederlandse mannen was een vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter ter hoogte van de buurtschap Woeste Hoeve. Rauter was de hoogste politiegeneraal van de SS in Nederland.

De drie Rijssenaren die bij Woeste Hoeve werden terechtgesteld waren Jan Zandvoort, Jan Christiaan de Bruin en Jan Hendrik Dommerholt. Nabestaanden van deze Rijssenaren, voorzitter Roelf Wolterink van de Rijssense Bond Oud-Strijders en een afvaardiging van het Comité Herdenkingen Rijssen waren aanwezig bij de plechtigheid. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn legde een krans samen met leerlingen van basisschool De Touwladder die al tientallen jaren zijn betrokken bij de Woeste Hoeve-herdenking.