Afbeelding
Foto: Shutterstock

Eerste Stolpersteine voor pand van Ies de Lange op 23 maart

RIJSSEN - De eerste negen Stolpersteine in Rijssen worden maandag 23 maart gelegd voor het pand aan de Elsenerstraat 72 in Rijssen. Deze Stolpersteine worden gelegd ter nagedachtenis aan de families Spanjar en De Lange die op dit adres woonden en die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in Sobibor en Auschwitz werden vermoord.

De Stolpersteine worden gelegd door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, initiatiefnemer van het Europees project Stolpersteine. Arnold te Wierik, voorzitter van de Stichting Stolpersteine-Rijssen, heet de aanwezigen welkom. Eva de Lange, nabestaande, vertelt wat het leggen van deze Stolpersteine voor haar betekent. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Beatrixschool zijn eveneens betrokken bij deze plechtigheid. Door één van de leerlingen wordt een gedicht voorgedragen en leerlingen leggen op elke steen een roos. Ook de internationaal bekende zangeres Shura Lipovsky, de ‘Grande Dame van het Jiddische lied’, verleent haar medewerking. Daarna worden door de leerlingen van de Beatrixschool voor de Holocaust-slachtoffers uit Rijssen rozen gelegd bij de voormalige synagoge. De synagoge stond aan de Elsenerstraat 47 en werd een aantal jaren na de Tweede Wereldoorlog verkocht. In het pand is nu het bedrijf Tip Top Design gevestigd.
De plechtigheid op de Elsenerstraat ter hoogte van nummer 72 begint om 09.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom de plechtigheid bij te wonen.

De Elsenerstraat vanaf zijstraat Polhoek tot aan de Tuinstraat is die morgen afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.