RIJSSEN - Gerhard Baan geeft tekst en uitleg bij Bevrijdingspresentatie.
RIJSSEN - Gerhard Baan geeft tekst en uitleg bij Bevrijdingspresentatie. Foto: Jan Joost

Bevrijdingspresentatie Rijssen geeft goed beeld

RIJSSEN - De Beeldpresentatie Rijssen en 75 jaar Bevrijding geeft een goed beeld van de historische gebeurtenissen.

Maandagavond ging de vertoning in première in het Rijssens Museum. Dit was de eerste in een serie van zeven vertoningen, waarvan de eerste vijf intussen volgeboekt zijn. Omdat de eerste avonden zo snel volliepen heeft de werkgroep inderhaast nog twee data bijgepland.

Aanmelden
Er is nu alleen nog plaats op maandag 6 april, dinsdag 14 april en dinsdag 21 april aanstaande. Aanmelden kan per mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van BEVRIJDING mét de gewenste datum.

Website
Het is sterk aan te raden om de website van het museum goed in te gaten te houden. Daarop wordt dagelijks vermeld op welke avonden nog plaats is.

Beeld
De beeldpresentatie is een goede mix van stilstaand en bewegend beeld. Er is een grote hoeveelheid historisch filmmateriaal verwerkt waardoor er een historisch betrouwbaar beeld wordt gegeven van de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de inval van de Duitsers, de jodenvervolging, het bombardement van Rotterdam, de hongerwinter en de gevolgen daarvan voor ons land.

Hoge prijs
Ook wordt stilgestaan bij sommige politieke bewegingen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding en de hoge prijs die de wereld betaalde voor deze wereldbrand.

Bevrijdingsfeesten
Verder zijn er opnamen van de bevrijdingsfestiviteiten in Rijssen, ook in de latere jaren na de oorlog. Dit levert beelden op uit de meer recente geschiedenis en zijn een feest van herkenning.

Beeldpresentaties
De beeldpresentatieavonden starten om 19.30 uur. Inloop met koffie kan vanaf 19.00 uur. Halverwege de vertoning is er een koffiepauze. De beeldpresentatie is rond 21.30 uur afgelopen.