RIJSSEN - De Bello-enthousiastelingen Bert Wagenvoort (Markelo) en Jan Slagman (Rijssen) onderzoeken het historische tracé.
RIJSSEN - De Bello-enthousiastelingen Bert Wagenvoort (Markelo) en Jan Slagman (Rijssen) onderzoeken het historische tracé. Foto: Jan Joost

Trein Bello was de verbinding tussen Twente, Achterhoek en Ruhrgebied

RIJSSEN-MARKELO - Een groep enthousiastelingen is al geruime tijd bezig de verdwenen spoorlijn Neede-Hellendoorn weer zichtbaar te maken.

Onder deze treinliefhebbers is plaatsgenoot Jan Slagman (rechts op de foto) die samen met Bert Wagenaar uit Markelo (links) de historische gegevens boven water haalt. Dat moet uitlopen op een overzichtelijk historisch Bello Magazine.

Wie denkt dat Bello alleen maar een als trein vermomde tractor is met enkele wagons die je bij festiviteiten kunt inhuren, zit er naast. De populaire Bellotrein als publieksattractie stamt regelrecht af van de echte trein die ooit reed van Hellendoorn naar Neede.

Dannenberg
De officiële naam van de verdwenen spoorlijn die ook door Rijssen liep is Locaalspoorweg Neede-Hellendoorn. Je moet het even weten, maar het markante pand op de hoek Dannenberg-Gravenstraat vertoont op de voorgevel een groot cijfer 5 en op de zijgevel geeft de plaatsnaam Rijssen en een pijl de richting aan waarin de Bellotrein reed. Dit pand, dat in Rijssen bekend staat als Het Wachpos, was een baanwachterswoning. Een zelfde type woning stond aan de Wierdensestraat-Pelmolenweg. Op oude foto's is dit baanwachtershuis te zien op plaats waar ooit de LTS stond en nu woningen aan het Nieuwe Veer staan. Ook in Zuna was een treinstation en ook in Elsenerbroek.

Kolenaanvoer
Het Bello Magazine vertelt hoe vooral de textielfabrikanten van Neede, Goor, Rijssen en Nijverdal het grote belang van deze spoorlijn inzagen. Daarbij wordt niet alleen de verbinding met de Achterhoek van belang geacht, maar ook de aanvoer van kolen uit het Duitse Ruhrgebied. In 1890 is er een ontwerp gereed. In de jaren daarna bemoeien zich zo'n kleine 40 inwoners van Hellendoorn met de plaats van het station. Zij willen graag dat de lijn wordt doorgetrokken tot de Voordam. De middenstanders zou dit goed uitkomen en bovendien zouden de katholieke inwoners van Nijverdal dan per trein naar de kerk in Hellendoorn kunnen in plaats van de afstand lopen af te moeten leggen.

Doodsteek
Op 1 mei 1910 wordt de spoorlijn geopend voor reizigers, maar de aantallen blijven ver onder de verwachtingen. De echte doodsteek voor de spoorlijn was de aanleg van het Twentekanaal dat bij Goor de spoorlijn kruist. Een spoorbrug is te duur om de onrendabele spoorlijn in stand te houden. Op 15 januari 1935, dus 25 jaar na de opening, wordt de spoorlijn gesloten.

Bloemendaal
Ook de geschiedenis rond de verdwenen spoorlijn wordt opgenomen in het Bello Magazine. Zo staat het huidige NS-station ook vermeld, omdat Neede-Hellendoorn ter hoogte van de Molendijk aantakte bij de spoorlijn Deventer-Almelo en bij de Dannenberg weer aftakte langs Het Wachpos richting Zuna en Nijverdal. Te lezen is dat het NS-station, waarin nu reclamebureau Bloemendaal in Vorm zit, op 1 september 1888 is geopend. De toenmalige KNLS (Koninklijke Nederlandse Locaalspoorweg-Maatschappij), voorloper van de NS, had 3 standaardontwerpen voor deze gebouwen laten maken door architect Karel van Brederode. De naam Rijssen werd op het gebouw uitgevoerd met Y in plaast van IJ. Directeur Hans Bloemendaal heeft dat zo gelaten.

Corona
Doel is om samen met enthousiastelingen uit de aanliggende plaatsen zo veel mogelijk sponsoren te vinden om er een mooi historisch document van te maken. De plannen om erop uit te trekken werden danig verstoord door de coronacrisis. "Maar we blijven optimistisch," aldus Wagenvoort.