RIJSSEN - Johan Nijzink en Jan van de Maat hangen de  Rijssense bevrijdingsvlag op bij kasteel de Oosterhof.
RIJSSEN - Johan Nijzink en Jan van de Maat hangen de Rijssense bevrijdingsvlag op bij kasteel de Oosterhof. Foto: Jan Joost

Nog geen zekerheid over herdenkingen op 4 mei

RIJSSEN - Óf en hoe de Nationale Dodenherdenking in Rijssen op 4 mei gestalte gaat krijgen is op dit moment nog niet duidelijk.

Tweede voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen zegt dat er op dit moment nog geen duidelijkheid is wat er in Rijssen op 4 mei gaat gebeuren. "De burgemeester gaat overleggen met de comités van Rijssen en Holten wat er 4 mei wel of niet mogelijk zal zijn. Zo veel is wel duidelijk dat de landelijke richtlijnen worden afgewacht en aan de hand daarvan een besluit wordt genomen."

Naarmate de tijd verstrijkt komen er, volgens Brinks, steeds meer vragen op het Comité Herdenkingen Rijssen af. "Heel begrijpelijk, want alle deelnemers aan de jaarlijkse plechtigheden willen al met de voorbereidingen beginnen. We zullen dan ook niemand langer in het ongewisse laten dan nodig is. Zodra we iets weten zullen betrokkenen direct worden ingelicht," aldus Brinks.

Door de maatregelen rond de corona-uitbraak is het vijfjaarlijkse bevrijdingsconcert in de Schildkerk vervallen. Dit onderdeel zal - als de omstandigheden het toelaten - een jaar worden opgeschoven naar 2021 onder het motto 75 + 1 jaar Bevrijding. Voor 4 mei stonden traditioneel twee herdenkingsplechtigheden op het programma: 's middags om 16 uur op de joodse begraafplaats op de Koerbelt en 's avonds bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Ook stond een bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk en de Stille Tocht gepland.

Bevrijdingsvlag
Het enige wat op dit moment mogelijk is aandacht vragen voor 75 jaar Vrijheid door de speciale bevrijdingsvlag uit te steken. De vlag is bedacht door onze plaatsgenoot Ellen Struik en is inmiddels uitverkocht. Begin 2021 zullen opnieuw speciale bevrijdingsvlaggen worden verkocht.

4 mei
Omdat het niet om de officiële driekleur gaat, hoeft de vlag 's avonds niet te worden binnengehaald. De vlag kan tot 4 mei blijven hangen. Op 4 mei hangt dan de Nederlandse driekleur half stok.