RIJSSEN - Ook de nieuwe receptiebalie in het gemeentehuis is weer meertalig geworden.
RIJSSEN - Ook de nieuwe receptiebalie in het gemeentehuis is weer meertalig geworden. Foto: Jan Joost

Receptiebalie gemeentehuis Rijssen-Holten nog altijd uniek meertalig gebied in Twente

RIJSSEN - De vernieuwde receptiebalie van het gemeentehuis van Rijssen-Holten op het Schild in Rijssen is ook in vernieuwde vorm meertalig gebied gebleven.

Wie zich in het gemeentehuis in het eigen dialect wil uitdrukken heeft daarvoor alle gelegenheid. Een blauw bord boven de vernieuwde balie geeft aan dat de bezoeker zich in het Twents, Sallands en Nederlands mag uitdrukken.

Dat dit in het Rijssen-Holtense gemeentehuis op deze wijze kenbaar wordt gemaakt, is uniek. Uitgezonderd natuurlijk de overheden in Friesland, zijn er in Nederland geen andere gemeentes die openlijk kenbaar maken dat zij de streektalen een warm hart toedragen.

Overigens heeft Rijssen-Holten in dit opzicht een naam hoog te houden, want als enige Nederlandse gemeente vergadert de gemeenteraad jaarlijks in dialectmaand maart in de streektaal. Dit ondersteuningsgebaar richting de streektalen heeft vooral de bedoeling om te laten zien dat de Nedersaksische streektalen erkende en volwaardige talen zijn. Door met een echte agenda als gemeenteraad te vergaderen en rechtsgeldige besluiten te nemen wordt kenbaar gemaakt dat de streektalen ook echte talen zijn.

De gemeenteraad vergadert jaarlijks al bijna 20 jaar in het dialect. Dat gebeurde indertijd op voorstel van de toenmalige Twentse streektaalconsulent Gerrit Kraa. Hij vond dat de gekozen volksvertegenwoordigers minstens één keer per jaar ook de taal van het volk mochten spreken bij hun besluitvormingen. Geen enkele Twentse gemeenteraad durfde dat destijds aan en al die jaren is ook de Rijssense raad en later de Rijssen-Holtense gemeenteraad hierin alleen blijven staan.

De jaarlijkse dialectraad heeft een gemoedelijk karakter zoals dat past bij de open sfeer van het Nedersaksisch taalgebied. Raadsleden die geen streektaal machtig zijn, mogen zich in het standaard Nederlands uitdrukken. Ook raadsleden die de streektaaldrempel niet over kunnen komen, hebben alle vrijheid zich zo Nederlands mogelijk verstaanbaar te maken. De bedoeling van de jaarlijkse streektaalraad is om aandacht te vragen voor het unieke karakter van de talen die de identiteit van hun streek in zich hebben en daarmee bevorderen.

Ook in andere gemeenten maakt de jaarlijkse dialectraad van Rijssen-Holten boeiende discussies los over de waarde van streektalen. Vooral raadsleden die de taal van hun kiezers niet spreken of willen spreken, reageren vaak het heftigst.