RIJSSEN - In het wegdek wordt met verschillende kleuren steen de omtrek van de vroegere Schildkerktoren zichtbaar gemaakt.
RIJSSEN - In het wegdek wordt met verschillende kleuren steen de omtrek van de vroegere Schildkerktoren zichtbaar gemaakt. Foto: Theo Reitsema

Contouren Schildkerktoren zichtbaar gemaakt in wegdek

RIJSSEN - In het wegdek voor de Schildkerk worden de muren van de voormalige Schildkerktoren zichtbaar gemaakt.

Portugese stratenmakers zijn volop bezig met de reconstructie van het plein voor de Schildkerk. Bij graafwerkzaamheden werden daar onlangs de historische resten aangetroffen van de fundering van de vroegere Schildkerktoren.

Tufsteen
Uit oude tekeningen bleek dat de toren voor de gevel van de huidige Schildkerk moet hebben gestaan. Bij het openmaken van het wegdek bleek dat inderdaad zo te zijn. Het onderste deel van de toren bestond uit vulkanisch gevormde tufsteen uit de Eiffel die rustte op een fundament van zware keien. De bovenkant van de toren was van baksteen gemaakt. De muren van de toren waren dubbel uitgevoerd en volgestort met een grof soort specie van keien, gemalen tufsteen en kalk. De toren was in tijden van nood een schuilplaats voor de burgers.

Kerkhofmuur
Al langere tijd was er sprake van scheurvorming in de westmuur van de toren. In 1826 werd dit de toren fataal en stortte het bouwwerk in. De stenen van de toren werden hergebruikt. Een groot deel ervan is verwerkt in de muur rond de Oude Begraafplaats op de hoek Lentfersweg-Verlengde Oranjestraat.

Noodtoren
De huidige Schildkerktoren is in feite een houten noodtoren. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er wel plannen gemaakt om de noodtoren te vervangen door een slank stenen exemplaar, maar de kosten daarvan werden destijds te hoog gevonden. Bovendien bleek dat de publieke opinie nog lang niet toe was aan een andere toren in het oudste gedeelte van historisch Rijssen. Overigens is de belangstelling voor de Rijssense historie de afgelopen jaren flink gegroeid.

Historie
Toen architect Theo Reitsema de opdracht kreeg de Rijssense binnenstad een nieuw gezicht te geven, liet hij zich dan ook volop inspireren door de typisch Rijssense geschiedenis. Op verschillende plaatsen liet Reitsema in zijn ontwerp de historie van de Reggestad terugkeren in zijn ontwerp.

Zien
Toen dan ook onverwacht de fundering van de voormalige Schildkerktoren werd teruggevonden, paste Reitsema het wegdek zodanig aan dat de komende generaties met eigen ogen kunnen zien waar de vorige Schildkerktoren heeft gestaan.