RIJSSEN - De zijgevel van het Tip Top Design-pand aan de Elsenerstraat is nog herkenbaar als synagoge.
RIJSSEN - De zijgevel van het Tip Top Design-pand aan de Elsenerstraat is nog herkenbaar als synagoge. Foto: Jan Joost

Gevel Joodse synagoge Elsenerstraat wordt beter zichtbaar en herkenbaar

RIJSSEN - De zijgevel van het pand van Tip Top Design die herinnert aan de vroegere Joodse synagoge aan de Elsenerstraat krijgt een opknapbeurt.

De huidige eigenaar van het pand, Marc Burggraaff van Tip Top Design, is bereid de zijgevel beter herkenbaar te maken als onderdeel van de synagoge die het ooit was. De gevel staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Aan de voorgevel herinnert een natuurstenen plaquette aan het joodse gebedshuis. Na de Tweede Wereldoorlog had de firma Van Dam er jarenlang een elektrowinkel in.

Nieuwbouw
De verwachting is dat het naastgelegen pand binnen afzienbare tijd plaats zal maken voor nieuwbouw. Daardoor komt de synagogemuur beter in het zicht. Nu wordt de zijgevel nog grotendeels aan het zicht onttrokken. In het verleden is dan ook het eerste kerkraam dichtgemetseld. Het tweede kerkraam zit er nog altijd in, maar omdat dit vanaf de weg nauwelijks zichtbaar was, is er aan de binnenkant een muur tegenaan gemetseld. Door het glas is het ruwe metselwerk nog altijd zichtbaar.

Tekening
Als straks de zijgevel in het volle zicht komt, wil Burggraaff het aanzien ervan verbeteren. Wat hem betreft is hij bereid eraan mee te werken om de zijwand er nóg meer uit te laten zien als de vroegere synagoge. "Ik zit eraan te denken om het eerste raam op een of andere manier weer in ere te herstellen. Hoe dat het beste kan, zullen we moeten onderzoeken, maar er zijn eigenlijk geen goede foto's van hoe het pand vroeger was." Plaatsgenoot Johan Keizer heeft in het verleden een tekening gemaakt van de synagoge. Op basis daarvan is een kleine maquette gemaakt die in het Rijssens Museum te zien is. De tekening van Johan Keizer is inmiddels uit de archieven gehaald.

Enthousiast
Op het gemeentehuis wordt enthousiast gereageerd op de plannen van Burggraaff Ook vanuit het Rijssens Museum wordt alle medewerking toegezegd om dit gemeentelijke monument dat zo sterk herinnert aan de Rijssense joodse gemeenschap te behouden.

Lift
De zorg om historische gebouwen in Rijssen zit de laatste jaren duidelijk in de lift. Het nieuwe stadscentrum krijgt op dit moment een facelift waarbij architect Theo Reitsema zich duidelijk heeft laten inspireren door wat er in historisch Rijssen ooit was.

Erfgoed Adviesraad
Ook de in het leven geroepen Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten profileert zich steeds meer als adviesorgaan voor het College van Burgemeester en Wethouders. Dit adviesorgaan brengt gevraagd en ongevraagd advies uit.