Afbeelding
Foto:

Desolation Row in Rijssense versies voor Jaarboek Twente

RIJSSEN – Er komt een deels Rijssense versie van de onnavolgbare songtekst Desolation Row van Bob Dylan.

Kartrekker van het project is schrijver/dichter Gerrit Lansink uit Beckum. Hij vatte het idee op om een Twentse versie te maken van de sterk filosofische tekst van de Amerikaanse singer-songwriter en kunstenaar Bob Dylan. De nu 78-jarige kunstenaar schreef het zelfs voor hemzelf raadselachtige Desolation Row waarin hij een breed scala aan thema’s uit de wereldgeschiedenis en wereldpolitiek aansnijdt.

Langste
De tekst behandelt het onrecht in de wereld, duisternis, onveranderbaarheid van structuren, haat, corruptie maar ook liefde en aanverwante zaken. Op de vraag wat hij met langste songtekst ooit duidelijk wilde maken, zei hij veelbetekend: “There's a lot of stuff on there that I would listen to.”

Woonplaatsen
Lansink heeft uit alle delen van Twente schrijvers en dichters benaderd om een versie te maken die helemaal toegesneden is op de eigen woonplaatsen. In Rijssen benaderde hij daarvoor Martin ter Denge en daarnaast het duo Arie Jansen en Gerrit Dannenberg. Jansen en Dannenberg hebben hun versie inmiddels ingeleverd bij Lansink.

Veelkleurig
De bedoeling is in de Twentse Desolation Row alle thema’s zullen worden verwerkt die zo kenmerkend zijn voor de Twentse steden, dorpen en streken. Om de veelkleurigheid zo goed mogelijk te laten uitkomen zijn per woonkern in sommige gevallen ook meerdere schrijvers-dichters aan het werk gezet.

Najaar 2020
Het uiteindelijke resultaat zal geplaatst worden in het komende Jaarboek Twente dat in het najaar zal worden gepresenteerd. De Twentse versie zal bij de presentatie ten gehore worden gebracht door Twentse musici. Waar de presentatie zal plaatsvinden blijft altijd een grote verrassing. Vorig jaar was de presentatie in het Twentehoes in Hengelo, maar het is geen wet van Meden en Perzen dat het daar weer gaat gebeuren.