RIJSSEN - Johan Zwoferink bij het schaalmodel van de Pelmolen in het Rijssens Museum.
RIJSSEN - Johan Zwoferink bij het schaalmodel van de Pelmolen in het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost

RIJSSEN – Johan Zwoferink heeft zijn schaalmodel van de Pelmolen geschonken aan het Rijssens Museum.

Het museum is heel blij met de nieuwe aanwinst. “Als we spreken over het ontstaan van de stad Rijssen, dan maakt de Pelmolen ons verhaal nog meer compleet,” zegt conservator Jan van de Maat. “We zijn vaak geneigd als eerste te denken aan de jutefabrieken, maar als je nog verder teruggaat begint het met steenbakkerijen en de Pelmolen.”

Verbindend
Volgens Van de Maat past de komst van het Pelmolenmodel naar het museum ook helemaal in het verbindende beleid van de vijf Rijssense toeristische attracties: leemspoor, Volkspark, Enterse Zomp, Rijssens Museum en de Pelmolen. “Aan de hand van het schaalmodel kun je het een en ander vertellen aan de bezoekers en het mooie is dat je hen kunt doorverwijzen naar de echte Pelmolen, die op een steenworp afstand van het museum staat én dat je die ook kunt bezoeken en zelfs met eigen ogen kunt zien hoe gerst gepeld en olie geslagen wordt uit lijnzaad.”

Industriemolen
De Pelmolen werd in 1752 op de huidige plek naast de Regge gebouwd. De molen krijg een unieke combinatiefunctie: gerst pellen tot gort en olie slaan. De Pelmolen groeide uit tot een van de drie industriemolens van Twente. Vanuit heel Oost-Nederland werden gerst en oliehoudende gewassen naar Rijssen vervoerd.