RIJSSEN - Oud-journalist en Rijssen-kenner Dick Smit is overleden.
RIJSSEN - Oud-journalist en Rijssen-kenner Dick Smit is overleden. Foto: Henk Smit

Dick Smit (93) overleden

RIJSSEN – Oud-journalist, Rijssen-kenner en vrijetijdshistoricus Dick Smit is donderdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in het Stadskwartier.

Dick Smit was een bekende Rijssenaar. Door zijn werk als redacteur voor de Twentsche Courant Tubantia ontmoette hij talloze mensen in Rijssen en Twente van hoog tot laag. Ooit begon hij op de administratie van het toenmalige Dagblad van het Oosten. Omdat hij de pen graag en vaardig hanteerde fungeerde hij ook als correspondent voor die krant. Toen zich de gelegenheid voordeed, stapte hij helemaal over naar de redactie. Zijn werkgebied was vooral Rijssen, Wierden en Enter.

Dick Smit heeft veel van de stad Rijssen en de Rijssense geschiedenis op papier gezet. Zijn hart lag bij alles wat met zijn geliefde woonplaats te maken had. In zijn dagblad schreef hij de uiterst populaire rubriek Kiek toch ‘s. Daarin plaatste hij een historische foto en daar vertelde hij een achtergrondverhaal bij met veel menselijke en oer-Rijssense details wat de rubriek zo populair maakte. Toen de verhalen in boekvorm werden uitgegeven, gingen ze als warme broodjes over de toonbank.

In de loop der tijd verschenen van zijn hand drie boeken: Kiek toch ‘s (1989), Kiek toch ’s deel I (1992). Een erg gewild boekwerk was Rijssen vroeger en nu dat hij in 1993 uitbracht met fotograaf Jan van de Maat. Het tweetal plaatste een historische foto tegenover de situatie nu. Dick Smit schreef daar een kort en helder verhaaltje bij met allerlei weetjes en mooie achtergrondinformatie.

Op verzoek van de Oudheidkamer Riessen richtte hij in 2003 het historisch kwartaalblad Havezate Krabbels (later Havezate Kroniek) op, samen met Jan Slofstra en Aat Pinkster. Tot de schrijvers van het eerste uur hoorden verder ook ook oprichter Dirk Vlot van het brandweermuseum en Arjan van Brussel. Lange jaren regelde hij de samenstelling van het dit blad en schreef hij zelf ook artikelen. Enkele jaren geleden begon zijn geheugen hem in de steek te laten, want uiteindelijk leidde op opnamen in het Stadskwartier. Daar overleed hij op donderdagavond 30 april. Dick Smit is woensdag begraven op begraafplaats Het Lentfert.