Afbeelding
Foto:

Ondanks corona is het komende zondag gewoon Moederdag

TWENTE - Moederdag is al heel lang een dag om waardering uit te spreken voor moeders. In de periode van het Romeinse Rijk was er al een dag speciaal voor moeders. Ook de katholieke kerk kent de verering van moeders, met name de verering van Maria, de moeder van Jezus.

De hedendaagse moederdag is overgewaaid vanuit Amerika. In 1907 startte Anna Marie Jarvis daar met het in het zonnetje zetten van moeders. Een jaar eerder op de tweede zondag van mei overleed haar eigen moeder en als eerbetoon aan haar gaf zij een jaar later op de tweede zondag in mei aan moeders een anjer. Enkele jaren later omarmde president Woodrow Wilson dit idee en riep de tweede zondag in mei uit tot Mother’s Day. Het duurde nog 10 jaar voordat Moederdag in Nederland werd geïntroduceerd om de bloemen- en plantenverkoop te stimuleren. De eerste officiële Nederlandse Moederdag is in 1928.

Moederdag in 2020
Dat dit jaar veel anders gevierd wordt dan andere jaren is bij eenieder wel duidelijk na Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Ook Moederdag zal voor velen anders zijn nu 1,5 meter afstand de norm is en het sociale contact met anderen, vooral met ouderen, beperkt moet worden. Toch zijn er voldoende manieren te vinden om ook dit jaar moeders een geweldige Moederdag te geven. Laat een heerlijk uitgebreid ontbijt bij uw moeder bezorgen of een mooie bos bloemen. Chocolade doet het bij de meeste moeders ook goed. Het belangrijkste is misschien wel: geef een beetje extra aandacht aan moeders tijdens Moederdag komende zondag.