Afbeelding
Foto:

Gemeenten werken contourennota Soweco uit

RIJSSEN-HOLTEN/HELLENDOORN - De zes deelnemende gemeenten en Soweco zijn druk bezig om de afspraken uit de eerdere contourennota nu uit te werken naar de dagelijkse praktijk. Vanaf 2021 komen de taken die Soweco nu vervult weer terug onder de directe regie van de gemeenten. Almelo, Wierden, Tubbergen en Twenterand pakken dit gezamenlijk op. Rijssen-Holten en Hellendoorn gaan dit zelf organiseren.

De planning is dat het plaatsen en begeleiden van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie na 1 januari volgend jaar door kan gaan. Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden kiezen ervoor om dit weer onder te brengen in een nieuwe organisatie met een bedrijfsmatige en marktgerichte aanpak. Ook moet de samenwerking met de gemeentelijke werkpleinen versterkt worden. Hoewel deze insteek dus conceptueel lijkt op de oude situatie, neemt hiermee wel de invloed van de gemeenten toe in het proces. Door zelf weer de teugels in handen te nemen willen de gemeenten directere invloed uitoefenen en zo ook hopelijk euro's besparen. Daarnaast geeft het mogelijkheden om eigen besluiten te nemen en samen met lokaal bedrijfsleven te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Geen grote gevolgen
De gemeenten hopen dus achter de schermen belangrijke voordelen te behalen bij deze nieuwe opzet. Hierbij is de ándere grote prioriteit echter ook om dit alles te laten verlopen met zo min mogelijk gevolgen voor de kwetsbare groep Soweco-medewerkers. Hun dienstverband gaat dan namelijk over van Soweco naar de gemeente, zij behouden dezelfde arbeidsvoorwaarden, krijgen passende begeleiding en blijven zoveel mogelijk werken op hun huidige werklocatie en in het bestaande team. Ook Soweco-staf gaat over naar de gemeenten. De onderbouwing is dat zij veel kennis en kunde hebben in het begeleiden van deze doelgroep. Gedwongen ontslagen worden zo ook voorkomen.