Afbeelding
Foto: Shutterstock

RAI: Automobilist moet straks makkelijker op motor kunnen

Automobilisten moeten makkelijker hun motorrijbewijs kunnen halen. Dit is een oproep van de RAI Vereniging waar nu serieus naar gekeken zal worden door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Als gevolg van de coronacrisis neemt de behoefte aan individuele vervoersvormen toe; zoals de motor. Maar een automobilist die ook graag motor wil rijden kan dit niet zomaar doen. Omdat een motor wezenlijk andere techniek en risico's met zich meebrengt is een motorrijbewijs een vereiste.

Versoepeling
De oproep van de RAI is om het A1 motorrijbewijs voor motoren tot maximaal 125cc makkelijker toegankelijk te maken. Zij stellen voor om het theorie-examen af te schaffen. Het eerder afgelegde examen voor de auto zou toereikend moeten zijn. Wel zou de betreffende automobilist dan ten minste 24 jaar moeten zijn met vijf jaar geen verkeersdelicten op zijn of haar naam. Ook moet men nog wél gewoon het A1 praktijkexamen halen.

Positief
Vooralsnog staat de minister positief over het voorstel. Door mensen op de motor te laten rijden voorkomen we straks ook dat mensen weer massaal de auto in stappen als gevolg van de crisis, met files als gevolg. In diverse andere Europese landen zijn de eisen voor motorrijbewijzen al wat versoepeld met deze onderbouwing. Er lijkt dus relatief veel draagvlak te zijn om ook in Nederland zo'n versoepeling door te voeren.