RIJSSEN - Een historische montagefoto van de Canadezen bij kasteel de Oosterhof.
RIJSSEN - Een historische montagefoto van de Canadezen bij kasteel de Oosterhof. Foto: Gerbert Voortman

Fotograaf Gerbert Voortman brengt Rijssense geschiedenis in beeld

RIJSSEN – Grote montagefoto’s van taferelen uit de Bevrijdingsdagen van april/mei 1945 zijn nog enkele weken te zien achter de ramen van de serre van het Parkgebouw.

De opnamen zijn gemaakt door fotograaf Gerbert Voortman. Hij maakte met toestemming gebruik van historische opnamen van de website Erfgoed Rijssen-Holten en combineerde die met foto’s uit het hier en nu.

De levensgrote montagefoto’s zijn geprojecteerd op spandoeken van 3.35 bij 1.75 meter en passen op een bouwhek. In samenwerking met de Spandoekgigant heeft Voortman de financiering rond weten te krijgen door een mooie bijdrage van In Person en Ter Steege Bouwbedrijf.

De taferelen brengen de herinnering aan de bevrijding van Rijssen door de Canadezen weer tot leven. Je ziet de bevrijders marcheren door de Grotestraat. Ook het Schild van nu staat vol met vreugdevolle Rijssenaren die de bevrijders begroeten en de Kasteellaan richting kasteel de Oosterhof biedt plaats aan een lange rij militaire voertuigen.

Een opmerkelijk beeld vertoont letterlijk het voetbalterrein van RV aan de Wierdensestraat. Op dit sportterrein werden tijdens de bevrijding exercities gehouden. Het terrein met de markante tribune aan de invalsweg is nu nog een open vlakte, maar binnen afzienbare tijd zal Ter Steege daar woningbouw plegen.
Op de historische opname is de baanwachterswoning te zien die stond op het terrein waar eerst de LTS stond. De baanwachterswoning hoorde bij de spoorlijn Neede-Hellendoorn waarover de bekende Bello-trein reed. Deze spoorlijn sloot ter hoogte van de verderop gelegen Molendijk aan bij het bestaande spoor en boog weer af ter hoogte van de Dannenberg richting Zuna. Op de hoek Dannenberg-Gravenstraat staat nog altijd eenzelfde type baanwachterswoning van de niet meer bestaande spoorlijn. Onlangs maakte provincie geld vrij voor het behoud van de RV-tribune en dit stukje verdwenen spoorweggeschiedenis.