Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

D66 wil coronaregels voor grote gezinnen in Rijssen

RIJSSEN - D66 wil corona-gedragsregels voor grote gezinnen in Rijssen om ernstige gevolgen bij een tweede corona-uitbraak te voorkomen.

D66-fractieleider Herman Klein Velderman vroeg hierom donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering aan burgemeester Arco Hofland.

Extra kans
Klein Velderman zei dat er bij een nieuwe uitbraak een coronaprotocol voor grote gezinnen zou moeten komen. Volgens de democraat zou uit onderzoek van de GGD zijn gebleken dat door grote gezinnen in Rijssen het coronavirus extra kansen had gekregen.

Aanvullend
Volgens Klein Velderman was het niet acceptabel dat er geen onderzoek zou komen naar de oorzaak van de coronabesmettingen in zorgcentrum Maranatha. "Ook al zijn de slachtoffers op hoge leeftijd, voor D66 telt ieder mensenleven," aldus Klein Velderman.

Niet afwachten
Klein Velderman riep de burgemeester op om het RIVM te vragen om aanvullende maatregelen. "Vooral in Rijssen moeten we weten wat de oorzaak is. Staar niet naar beneden, wacht niet af, maar ga aan de slag," zo riep hij de burgemeester op.

Verantwoordelijk
Burgemeester Hofland zei dat ieder tehuis, iedere particulier of eigenaar zelf verantwoordelijk is voor de situatie intern.

RIVM
Niettemin zou een verzoek aan de RIVM volgens hem altijd mogelijk zijn. "Als de gemeenteraad dat vraagt wil ik daar wel een brief over schrijven, maar de tehuizen worstelen zelf ook allemaal met dat vraagstuk en zijn bezig met allerlei onderzoeken. De suggestie die u wekt dat er van alles kan gebeuren als de gemeente niets doet, is niet terecht," aldus Hofland die wees op voorzitter van de veiligheidsregio die over vraagstukken van nadere onderzoeken gaat.

Alleen
Klein Velderman stond echter alleen in zijn verzoek om nadere RIVM-maatregelen. De andere partijen steunden zijn oproep niet.