Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Raad wil zelf baas blijven van energietransitie

RIJSSEN – Als gemeente Rijssen-Holten moeten we overstappen op milieuvriendelijke energie, maar dat moet gebeuren op een manier die voor iedereen goed te doen is. De gemeenteraad wil daarbij zelf bepalen hoe dat gebeurt.

Dat was de bedoeling van het wijzigingsvoorstel dat onder aanvoering van SGP-raadslid Sander Haase donderdagavond tijdens de raadsvergadering werd ingediend. Het amendement werd mede ingediend door ChristenUnie (CU), CDA en Gemeentebelang (GB). Verantwoordelijk energiewethouder Jan Aanstoot (GB) vond het amendement een steun in zijn rug bij de komende discussie die in Twente zal worden gevoerd om een definitieve Regionale Energiestrategie op te stellen.

Schone lei
PvdA en D66 vonden het amendement overbodig, terwijl de VVD het liefst de hele Regionale Energiestrategie Twente (RET) van tafel wilde vegen. “Het komt uit Den Haag en het staat vol met ‘we moeten-we moeten-we moeten’, maar wij van de VVD zijn niet zo van het moeten. Het liefst zouden van de complete RET af willen om met een schone lei te beginnen,” aldus VVD-raadslid Bart-Jan van den Berg.

Grip
Haase betoogde echter dat zijn wijzigingsvoorstel bedoeld was om grip te houden op toekomstige ontwikkelingen. “We houden op die manier de ruimte om de zaken aan te passen naar behoefte. Stel dat we geen 15 maar 10 windemolens nodig hebben, dan heb je ze. Het aantal naar boven bijstellen gaat altijd gemakkelijker dan weer naar beneden.”

Luchtkastelen
Volgens Haase is nog lang niet duidelijk wat de bijdrage van de gemeente in de toekomst moet worden. “Ook niet wat het draagvlak is voor de aangekondigde maatregelen. Laten we geen luchtkastelen bouwen als de doelstellingen bij lange niet gehaald dreigen te worden. Daarom willen we zélf de regie houden en op basis van echte cijfers goede plannen maken."

Windmolens
Erik Albeda (GB) wilde geen grootschalige bouw van windmolens. "Wat doen we als bijvoorbeeld buurgemeente Lochem windmolens gaat bouwen langs de Schipbeek?" Volgens de wethouder worden buurgemeenten tijdig in kennis gesteld en kun je daar tegen in beroep gaan.