Afbeelding
Foto:

Petitie 'Red het Wierdense Veld' aangeboden bij gemeenteraad

HELLENDOORN/WIERDEN - Zowel GroenLinks Hellendoorn als Platform Progressief Wierden hebben de petitie 'Red het Wierdense Veld' aangeboden aan het college van Burgemeester en Wethouders van hun gemeente tijdens de raadsvergadering.

Iets meer dan 1.600 mensen ondertekenden de online petitie de afgelopen zes maanden. Deze werd opgezet door Platform Progressief Wierden, samen met GroenLinks Hellendoorn. Zij roepen met deze petitie de coalities van de gemeenten Wierden en Hellendoorn op om de beschermende Natura 2000 status van het Wierdense Veld te behouden en 'duidelijk stelling te nemen tegen uitspraken van kabinetsleden over dit onderwerp'. Het natuurgebied dat ligt tussen beide gemeenten heeft veel mooie flora en fauna. Het biedt onderdak aan onder meer kraanvogels en veel bijzondere bloemen en planten. Het gebied dreigt echter de Natura 2000 status te verliezen. Zo ontstond het idee bij Platform Progressief Wierden en GroenLinks Hellendoorn om wat concreets te doen.

Jonge status
Het Wierdense Veld werd in 2016 als laatste aangewezen als Natura 2000 gebied. Hier is hoogveen te vinden; de opgehoopte resten van mos die honderden jaren oud kunnen zijn. Bijzondere grond die nog maar op 12 plekken in Nederland te vinden is. Hoogveen werd eerder veel weggehaald omdat kachels er op brandden en de grond gebruikt moest worden als boerenland. Herstel van het hoogveen is dan ook een belangrijk aspect van de Natura 2000 plannen; hiervoor wordt onder meer de grond natter gemaakt en men laat veenmos groeien.

Waarom afschaffen
Het beperken of afschaffen van deze natuurstatus kwam onder meer eind vorig jaar ter discussie bij het CDA in de Tweede Kamer. Naast dat het beschermen van dit relatief kleine stuk hoogveen kostbaar is, zou afschaffen ook boeren meer ontwikkelingsruimte geven, evenals Vitens die water wint in dit gebied. Dit is moeilijk verenigbaar met een beschermde status.