Afbeelding
Foto:

Geld en steun voor Creatieve Broedplaats

RIJSSEN - Twente is één van de meest innovatieve regio's van Nederland, met een grote ambitie om door te groeien. Het stimuleren van creativiteit in de brede zin speelt hierbij een belangrijke rol. Om dit op lokaal niveau te ondersteunen komt er een nieuwe regeling voor Creatieve Broedplaatsen Twente per 1 september.

Doel van de regeling is om creatieven voor de regio te behouden en aan te trekken. Hiervoor is 1,4 miljoen euro subsidie beschikbaar vanuit de Regio Deal van het Rijk. Hiermee worden onder meer tien fysieke 'creatieve broedplaatsen' opgezet in Twente. Hier komen talentvolle creatieven, ondernemers, kunstenaars, gamers, muzikanten en anderen bijeen. Dit biedt niet alleen werkruimte, maar moet ook een goede voedingsbodem zijn voor kruisbestuivingen. Samen werken aan nieuwe concepten. Deze zouden dan ondergebracht kunnen worden bij bestaande voorzieningen, of juist op inspirerende nieuwe locaties die nu nog leeg staan.

Belangrijk project
Twente is gebaat bij creatieve broedplaatsen omdat ze zorgen voor diversiteit en het behoud van creatieve talenten. Het bestaande culturele aanbod en type voorzieningen in de regio sluit onvoldoende aan bij de vraag van juist díe doelgroep die noodzakelijk is om de doelstelling van Twente als innovatieve, technisch vooraanstaande regio te bereiken. De aanwezigheid van creatieve broedplaatsen trekt de creatieve klasse en creatieve industrie aan en dit leidt tot banengroei in de regio.

De regeling
Vanaf 1 september 2020 kunnen creatieven een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage, netwerkondersteuning en coaching. De volledige regeling staat medio juni op www.creatievebroedplaatsentwente.nl. Hierin staat beschreven welke soorten broedplaatsen in aanmerking komen voor de regeling, wat de voorwaarden zijn en hoe er vanaf 1 september aangevraagd kan worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de aanjager van deze creatieve broedplaatsen, Collin Vaneker via collin@concordia.nl.