Afbeelding
Foto:

Nieuwe Taskforce Cultuur

HOLTEN - Deze week kunnen ook meer culturele instellingen weer hun deuren openen. Maar de impact van de coronacrisis op de kunst- en culturele sector blijven ook de komende tijd nog groot. Kunst en cultuur zijn belangrijke randvoorwaarden voor de kwaliteit van leven in de regio. Daarom zet de Provincie Overijssel nu een heuse Taskforce Cultuur op.

Aanleiding was een brandbrief die de culturele sector eind april stuurde naar gedeputeerde Roy de Witte. Zij maken zich namelijk ernstig zorgen over hun voortbestaan. Zo vormen de maatregelen een grote belemmering voor spontaan bezoek aan veel kunst en cultuur, maar ook het beperkte aantal toegestane bezoekers is een aanslag op de exploitatie. Kortom, reden genoeg tot zorg.

Taskforce
De nieuwe provinciale Taskforce Cultuur zal meedenken over wat er nodig en mogelijk is om deze sector te ondersteunen. Vanuit het Rijk komt er mogelijk financiƫle noodhulp voor deze sector en ook de Provincie Overijssel werkt aan aanvulling van dit steunpakket, aldus Roy de Witte. "Daarnaast bieden we met ons voorgenomen nieuwe cultuurbeleid ook weer perspectief voor herstel op langere termijn. Ons doel is het vergroten van de weerbaarheid van de culturele sector. We streven naar een robuuste cultuurwereld en daarbij komt het nu aan op solidariteit en wederkerigheid, iets waar we in Overijssel goed in zijn."

Invulling
De Taskforce, die dinsdag van start ging, bestaat uit tien personen uit de cultuursector. Zij vertegenwoordigen de belangen uit de disciplines: cultuureducatie, bibliotheken, musea, erfgoed, theaters en kleine podia, filmtheaters, popmuziek, kunstvakonderwijs/nieuwe makers, beeldende kunst en grote en kleine gezelschappen. Gedeputeerde Roy de Witte is voorzitter. Zij hopen de komende tijd meer zekerheid te kunnen bieden.