Joop de barbier werkt nog steeds met veel plezier

Kapper Joop, op zijn 15e gestart met knippen en nooit meer gestopt. Niet alleen met schaar creatief maar ook als het om de inrichting van zijn zaak gaat.

We spraken hem buiten, drie weken nadat de kapperszaken weer open mochten, onder het verkeerslicht van zijn zaak. Ook weer een creatief idee dat twee weken geleden viraal ging op social media.


Want Joop wil niet dat zijn klanten een afspraak maken. Hij wil 's avonds niet weten wie er de volgende dag komen. "Dan ga ik daar over nadenken en word er onrustig van. En het is veel leuker om 's ochtends naar de zaak te gaan en daar te kijken wat de dag je brengt. Tegenwoordig is de deur dan al geopend door mijn zoon Matt. Hij begint net iets eerder dan ik. Vind ik fijn. Ik heb een prachtig team om mij heen verzameld. Twee jongens en twee meiden, jongelui die in het plaatje passen. Want alles moet kloppen, dat vind ik belangrijk." De inrichting van Kapper Joop & Zn. is in old school stijl, in de sfeer van na de Eerste Wereldoorlog. Het is net alsof je de dramaserie Peaky Blinders van Steven Knight binnen stapt. "De inrichting is gedaan door mijn vrouw Margreeth. Zet je er wel een “H” achter? Margreeth met een H erachter, dat vindt ze leuk." Het team draagt hippe broeken met bretels, soms een petje. Als er even niet geknipt wordt, sleutelen Piet en zoon Matt aan een scooter die buiten op de stoep staat. "Moet kunnen toch? Klanten moeten hier met plezier komen, maar mijn personeel ook. Piet en Matt kennen elkaar al van de kappersopleiding. Zoon Matt heeft veel geleerd bij Smelt Kappers in Vriezenveen, net als ik. Prachtig dat er opvolging is voor mijn bedrijf. Op het pand staat nu ook Kapper Joop & Zn."


Corona

"We hebben zeven weken dicht gezeten. Ik ben een positief denkend mens. En heb er vanaf de eerste dag vertrouwen in gehad dat alles goed komt. Ik ben een gelovig mens en heb daarin rust gevonden. Corona heeft ook goede dingen voort gebracht. Mensen letten meer op elkaar. Dat is goed. Ik hoop dat dit blijvend is. Ik heb thuis veel geklust. Margreeth is nog herstellende van een eetstoornis en deze weken waren goed voor haar en mij. Het was mooi weer en ik kon veel bij haar zijn en dat heeft haar goed gedaan. Wij hebben een tegemoetkoming gehad van de overheid. Dat was fijn. Maar zonder deze vergoeding was het ook goed gekomen. Dat weet ik zeker. Wij zijn Rijssenaren en we helpen elkaar hier. Er is mij ook hulp aangeboden. Dat doet zo goed."


Het nieuwe nu

Het loopt lekker. Hoewel het interieur anders doet vermoeden, zijn wij heel modern. Op kapperjoop.nl/app is te zien hoe lang de wachttijd is. Na vier wachtenden binnen springt het verkeerslicht vanzelf op rood. Dan moet je buiten wachten. Er hangt een camera buiten, zodat je thuis kunt zien of er buiten wachtenden zijn. Klanten zijn overigens niet duidelijk in beeld in verband met de privacy. We krijgen buiten Rijssenaren ook klanten uit Holten, Almelo en Enschede. Hoe die hier komen? Geen idee. Oudere Rijssenaren zijn nog een beetje terughoudend. Zij kunnen rustig komen en zich laten knippen, want wij houden ons strikt aan de regels.


Terraskapsels

Nu de terrassen weer geopend zijn, vragen we Joop naar de kapseltrends voor deze zomer. Joop: "Van niets naar iets. Dus onderaan het kapsel standje nul. Dat loopt dan geleidelijk op naar 6 mm bovenop. Hetzelfde geldt voor baarden, ze mogen weer wat langer maar wel met strakke contouren. Bij de bakkebaarden niets en onderaan de kin iets." Nog vaderdagtips? "Zeker! In onze nostalgische stijl verkopen we ook mooie en sportieve OOZOO horloges van 39,95 tot 59,95 euro. Mooi cadeautje voor vaderdag!"