Rijssen - Het Groepshuis op Boomkamp 12 waar de NSB vergaderde. Dit pand stond op de doorgang naar de Giezen.
Rijssen - Het Groepshuis op Boomkamp 12 waar de NSB vergaderde. Dit pand stond op de doorgang naar de Giezen. Foto: Gebruiker

Wim Vlogtman over de Nationaal-Socialistische Beweging in Rijssen

RIJSSEN - Wim Vlogtman behandelt in de nieuwste Havezate Kroniek de Nationaal-Socialistische Beweging in Rijssen.

Vlogtman is bij de behandeling van dit onderwerp niet over één nacht ijs gegaan. Niet alleen raadpleegde hij het gemeentearchief van Rijssen-Holten, maar ook reisde hij af naar Den Haag om daar in het Nationaal Archief rechtbankverslagen door te nemen. Ook ging hij nauwkeurig na dat zo veel jaar na dato geen oude wonden opengehaald worden. "Maar we zouden de geschiedschrijving van Rijssen te kort doen als we na 75 jaar geen aandacht aan dit onderwerp zouden besteden."

Dat alles resulteerde in een zorgvuldig geformuleerd artikel waarin Vlogtman met veel invoelingsvermogen en begrip beschrijft "hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren" dat mensen zich mee lieten sleuren in een politieke stroming die in 1940 duidelijk de kant van de vijand koos. Gevoelige zaken als het treiteren van kinderen van Nationaal-Socialisten op school kwam ook in Rijssen voor.

Vlogtman schetst een beeld van de bedroevende economische situatie waarin de NSB in 1931 werd opgericht. Hij stelt vast dat het aantal stemmen op de NSB in Rijssen zeer gering was en dat de Rijssense kiezers grotendeels trouw bleven aan de confessionele partijen. "Al waren er in hun hart die sympathiseerden met de NSB."

Bekende Rijssenaren
Ook in Rijssen zijn NSB-bijeenkomsten gehouden, onder andere in het Groepshuis, Boomkamp 12 (foto). Dit pand bestaat niet meer, want het moest plaatsmaken voor de huidige doorgang naar parkeerterrein de Giezen. Vlogtman beschrijft hoeveel leden de NSB in Rijssen had en noemt ook namen van bekende Rijssenaren die met deze partij sympathiseerden.

Boekhandel
De Havezate Kroniek is te koop in de Rijssense boekhandel en het Rijssens Museum. Het historisch blad is gratis voor donateurs van het museum en verschijnt vier keer per jaar.