RIJSSEN - Het Tweede Bouwhuis van Havezate de Oosterhof. Bouwhuizen kom je vaak tegen op adellijke landgoederen.
RIJSSEN - Het Tweede Bouwhuis van Havezate de Oosterhof. Bouwhuizen kom je vaak tegen op adellijke landgoederen. Foto: henk eertink fotograaf

RIJSSEN - Het thema van de Open Monumentendag op zaterdag 12 september is Leermonument.

Ook havezate de Oosterhof doet mee van 10 uur ’s morgens tot 17 uur ’s middags. Het is de bedoeling zo veel mogelijk monumentale gebouwen en plaatsen open te stellen om er iets van te leren. Bij Kasteel de Oosterhof, zoals de havezate in de volksmond heet, staat het historische gebouw centraal. Om 11 uur, 13 uur en 15 uur zijn er gratis rondleidingen door het gebouw. Van dit monument kun je leren hoe het bestuur van ons land in vroeger tijden geregeld was. Alleen adellijke landeigenaren met een bepaalde hoeveelheid grond mochten meepraten in de Provinciale Staten. De Oosterhof leert ook hoe er vroeger gebouwd werd en hoe landgoedbewoners in hun levensonderhoud voorzagen. De binnenkant van dit leermonument vertelt hoe de adellijke bewoners leefden en hun dagen doorbrachten.

Oude Begraafplaats
Ook de Oude Begraafplaats op de hoek Lentfersweg-Verlengde Oranjestraat is een leermonument. Gidsen van het Rijssens Museum geven rondleidingen over de historische begraafplaats. Rijssen-kenner Gerrit ten Wolthuis vertoont een beeldpresentatie in het baarhuisje en oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink leidt het publiek over de begraafplaats. De Oude Begraafplaats is overigens nog altijd als begraafplaats in gebruik, maar de gemeente is bezig met een grote opknapbeurt van dit leermonument.