Ria Kraa is hoofdredacteur van Het Goede Leven en het Friesch Dagblad.
Ria Kraa is hoofdredacteur van Het Goede Leven en het Friesch Dagblad. Foto: Friesch Dagblad

Ria Kraa hoofdredacteur van het goede leven

RIJSSEN - Het Friesch Dagblad en het magazine Het Goede Leven worden geleid door hoofdredacteur Ria Kraa.

Het schrijven heeft Kraa niet van een vreemde, want zij is de dochter van Gerrit Kraa, schrijver en columnist van deze krant.

Friese taal
Kraa (53), woont in Easterlittens onder de rook van Leeuwarden met haar partner Dik Nauta en drie zonen. Zij werkt al geruime tijd bij het Friesch Dagblad, een christelijk georiënteerde krant die voluit recht doet aan de Friese identiteit met een speciale status voor de Friese taal. De krant wordt in het Nederlands geschreven, maar zodra er mensen aan het woord komen die zich uitdrukken in het Fries, worden zij ook voluit in het Fries geciteerd. Alle redacteuren van het Friesch Dagblad, of ze nu uit Friesland komen of niet, zijn verplicht de Friese taal te leren én te gebruiken in de krant.

Magazine
Daarnaast voert Kraa ook het hoofdredacteurschap over het landelijk verschijnend magazine Het Goede Leven. Dit blad bestaat uit een papieren versie die tien keer per jaar uitkomt en een website waarop dagelijks wetenswaardigheden verschijnen. Daarnaast worden regelmatig bijeenkomsten gehouden waar een bekende spreker (m/v) aan het woord komt over een actueel onderwerp.

Tukker
In Het Goede Leven staan verhalen en interviews met bekende Nederlanders die echt iets te vertellen hebben. Dit jaar kwamen filosoof Daan Rovers al aan het woord, maar ook burgemeester Ton Heerds (PvdA) van Apeldoorn, Tukker van oorsprong.

Literatuur
Het Goede Leven besteedt aandacht aan kwaliteitsfilms en kunst. Ook waardevolle boeken uit de wereldliteratuur worden op een toegankelijke manier in de schijnwerper geplaatst. Er wordt geschreven over muziek en er is een rubriek waarin de ontwikkelingen van de Nederlandse taal scherp tegen het licht worden gehouden.

Zowel het Friesch Dagblad en Het Goede Leven hebben christelijke wortels, maar er werken ook niet-christelijke redacteuren. Het motto van Het Goede Leven is: Doen, denken, geloven en genieten. Fris-kritisch komen allerlei religieuze verschijnselen ter sprake, maar ook de positieve kanten van geloven voor mens en samenleving worden belicht.